"Tarımda Dijitalleşme Sürüyor"
Dijital teknolojinin hayatımızın her yerinde olduğu belirten Bekir Pakdemirli, Tarım ve Ormanın da bu dijital hamle içerisinde, güçlü bir alt yapıyla yerini aldığını ifade etti ve Tarım ve Orman Bakanlığının dijital çalışmalarını paylaştı.''E-devlet'te en fazla hizmet veren bakanlıklardan biriyiz''
Tüm Tarımsal ve Hayvansal kayıtların ve işlemlerin tek bir platformda toplandığı E-Tarım portalının tanıtım toplantısında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ''Bugün 49 milyon vatandaşımız, 5 Bin 99 hizmete e-devlet üzerinden kolayca erişebiliyor. Biz de Bakanlık olarak; 2018 yılında e-devlet entegrasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. Şu ana kadar 77 entegre hizmeti, 270 kimlik doğrulama hizmetini vatandaşlarımıza sunuyoruz. E-devlet sisteminde en fazla hizmet veren Bakanlıklardan birisi olduğumuzu da önemle ifade etmek istiyorum.'' dedi.
Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uydu teknolojilerini de yaygın olarak kullandığını belirtti ve ''21. yüzyıl, aynı zamanda uydu teknolojilerinin de hızla geliştiği bir dönem! Bu teknolojiler, Dünya'da askeriyeden sonra en fazla tarımda kullanıyor. Yine altını çizerek ifade etmeliyim ki; Türkiye'de uydu teknolojilerini en fazla kullanan Bakanlıklardan birisiyiz. Uydu görüntüleri sayesinde; tarım ve orman varlığımızı, su kaynaklarımızı izliyor, gelişmelerini takip ediyor, sorun varsa anında çözüm üretebiliyoruz. Uydu teknolojileri, ayrıca bilgi derinliğimizi de artırıyor. Ekilmeyen alanları izliyor, ürün var mı yok mu kontrol ediyoruz. Ekili alanlarda haritalama altyapısını oluşturuyoruz. Tarım arazilerinde yapılaşmaları, ormanların ve su kaynaklarının durumunu hep uydudan takip ediyoruz. Ayrıca, pamuk gibi bazı ürünlerde; desteklerin çapraz kontrolünü de uydudan aldığımız görüntüler sayesine yapabiliyoruz'' dedi.
Coğrafi Bilgi Sistemlerinin de karar aşamasında oldukça önemli olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli;'' Coğrafi Bilgi Sistemleri ile uydu ve hava görüntülerini sayısal veriye çeviriyoruz. Yani, uydu görüntülerini ete kemiğe büründürüyor, dillendiriyor ve onlara hayat veriyoruz. Okunması kolay haritalar oluşturuyoruz.” Tarım ve Orman; Bakanlığının tüm dijital sistemlerinin, Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamaları ile entegre yapıda olduğuna işaret eden Pakdemirli, tarım parsellerinin tamamının sayısallaştırıldığını, 36 Milyon tarım parselinin her birinin tek tek belirlendiğini ifade etti.
Ulusal Ölçekte Sayısal Toprak Haritaları oluşturulduğu, her bölgedeki toprak tipi ve özelliğinin bu haritalara işlendiğini belirten Pakdemirli pamuk gibi birçok üründe de, ekim alanlarını daha net tespit edebildiklerini ifade etti.
Pakdemirli, 2019 yılı şubat ayında hayata geçirilen 'E-Çiftçi Portalı' ile tüm üreticilerin işletmesindeki tüm bilgilere, cep telefonu ya da bilgisayarlarıyla kolayca ulaşabildiği ve işlemlerini yapabildiğini; bu sayede kayıtlı tüm arazi bilgilerine, parsellerdeki kayıtlı ürünlere, hayvanların doğumundan ölümüne, nakil işlemlerine kadar her türlü bilgiye yol katetmeden veya vakit kaybetmeden ulaşmanın mümkün hale geldiğini anlattı.
2020 tarımda dijitalleşme yılı
2020 yılının Tarımda Dijitalleşme Yılı ilan edildiğini hatırlatan Pakdemirli, bu doğrultuda atılan önemli adımlardan birinin de DİTAP olduğunu belirtti.
Mayıs ayında hizmete giren Dijital Tarım-Orman Akademisine de değinen Pakdemirli, şu ana kadar 65 akademisyen ve uzmanın portal üzerinden eğitim verdiğini belirtti.
Sığır, koyun ve keçilerin kayıt altına alındığı TÜRKVET sisteminin de temmuz ayı başında mobile ortama taşındığını belirten Pakdemirli, sadece Tarım ve Orman Bakanlığının değil, bağlı kuruluşların hizmetlerinin de artık dijital ortamda olduğunu belirtti.
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli bugün itibariyle hayata geçen E-Tarım Portalının detaylarını anlattı. ''E-Tarım Portalı; Bakanlığımızın çiftçi, vatandaş ve firmalara yönelik tüm işlemlerini tek çatı altında toplayan online bir sistemdir. Yani her bir iş için İl/İlçe Müdürlüğüne gitmeden, her bir işlem için ayrı ayrı sistemlere girmeden, E-tarım portalı üzerinden yüzlerce hizmete tek çatıda ulaşabileceksiniz. Sisteme etarim.gov.tr web adresinden giriliyor. ANDROİD veya IOS uygulamaları ile sistemi cep telefonunuza veya tabletinize indirebilirsiniz. Çiftçilerimiz için 88 hizmet, vatandaş ve firmalar için 50 hizmet olmak üzere toplam 138 hizmeti buradan sunuyoruz.''
Kaynak: Gümrük TV