Yeni Trend Yeşil Enerji
İçinde bulunduğumuz pandemi dönemi tüm dünya için oldukça zor geçen bir sınav niteliğinde.Küreselleşen ekonomi bu süreçte rotasını yerel ekonomi olma yoluna çevirdi. Bunun yanı sıra küresel ısınmanın, bozulan ekolojik dengenin tarım, hayvancılık ve üretim sektörlerine olan etkisini enine boyuna değerlendirilmek kaçınılmaz bir durum oldu.
Hal böyle iken yeni yatırımlar yapılırken doğa anayla iş birliği yoluna gidilerek kaynakları “tüketmeden” “sürdürülebilir enerji” sağlamak için çözüm arayışları yoğunlaştı. Yatırımlar yapılırken doğa anaya da kulak verilmeye başlandı.
AB’de yeşil geçiş için yeni kaynak ayrıldı
Avrupa Parlamentosu tarafından dijital tarım da dâhil olmak üzere hassas tarım uygulamalarının, AB'nin yeşil stratejik hedeflerinin gerçekleştirilmesi açısından önemli olduğunu ve bu uygulamaların tüm üye ülkelerin Ulusal İyileşme ve Dayanıklılık Planlarının bir parçası olması gerektiğini ifade edildi.
Ayrıca, Yeni Nesil AB için, üye ülkelerin Kırsal Kalkınma için Avrupa Tarım Fonu (EAFRD) kapsamında 15 milyar Avro ek kaynağa sahip olacaklarını ve bu kaynağın tarım ve gıda sektörünün dijitalleşmesi ve yeşil geçiş için büyük bir fırsat sunduğunu belirtildi.
Almanya kıyı ötesi rüzgârda 7.700 mw’ı aştı
Almanya’nın kıyı ötesi rüzgâr enerjisi gücünün 2020 yılının ilk yarısında 244 MW artış gösterdiği bildirildi.
Rüzgâr enerjisi danışmanlık şirketi Deutsche WindGuard tarafından hazırlanan çalışmaya göre ülkede yılın ilk altı ayında toplam kurulu güçleri 219 MW olan 32 adet rüzgâr türbini devreye alındı. Bu dönemde devreye giren türbinlerin kıyıya olan ortalama uzaklıkları 89 km, inşa edildikleri bölgelerdeki ortalama derinlik ise 34 metre oldu.
Çalışmadaki verilere göre; 30 Haziran 2020 itibari ile ülke kıyılarında toplam kurulu güçleri 7.760 MW olan 1.501 kıyı ötesi rüzgâr türbini bulunuyor.
3 Haziran 2020 tarihinde kabul edilen Almanya Kıyıötesi Rüzgâr Enerjisi Yasası (Windenergie-auf-See-Gesetz/WindSeeG) 2040 yılı için belirlenmiş olan 15 GW’lık hedef 40 GW’a çıkarılmıştı. 2030 yılı için de 20 GW’lık hedef belirlendi. 2030 yılı hedefi için 2021 yılından sonra 9,2 GW’Lık kapasite tahsisinin sağlanması gerekiyor.
Diğer yandan, ülke kıyılarındaki rüzgâr türbinleri 2020 yılının ilk yarısında, bir yıl önceye göre yüzde 19 oranında artış ile 15 Teravat-saat elektrik üretimi gerçekleştirdi.
Fraunhofer Enstitüsü verilerine göre yılın bu döneminde ülkede gerçekleşen elektrik üretimi 243 TWh olmuş ve rüzgâr enerjisi yüzde 30,6 ile ülkenin birincil elektrik üretim kaynağı olmuştu.
Güney Kore 2,4 GW’lık kıyı ötesi rüzgâr projesi başlatıyor
Güney Kore’de 2,4 GW gücünde olacak kıyı ötesi rüzgâr enerjisi projesinin başlaması dolayısı ile bir tören düzenlendi. Törende ülkenin Kuzey Jeolla bölgesinde inşa edilecek proje için yerel yönetimler, özel sektör temsilcileri ve bölge halkının temsilcilerinin katılımı ile Mutabakat Anlaşması imzalandı.
Cumhurbaşkanı Moon Jae-in törende yaptığı konuşmada üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak bu coğrafi avantajlarını kullanarak kıyı ötesi rüzgâr enerjisi alanında dünyada ilk beş üreticiden biri olmayı hedeflediklerini kaydetti.
Moon Jae-in ülkesinin 2030 yılı yeşil enerji hedefleri arasında kıyı ötesi rüzgâr enerjisi gücünü 12 GW’a çıkarmak olduğunu da hatırlatırken, bunun için özel sektörün 14 trilyon Won (11,6 milyar ABD Doları) yatırım yapacağını söyledi.
Fransa ilk ticari yüzer rüzgâr santrali proje sürecini başlattı
Fransa başlattığı 250 MW’lık proje Avrupa’nın ilk ticari yüzer rüzgâr santrali olabilecek.
Fransa Ekolojik Dönüşüm Bakanlığı ülkenin ilk yüzer rüzgâr enerjisi santrali projesi için kamuoyu tartışma sürecini başlatıldığını duyurdu. Bakanlık tarafından yayınlanan duyuruya göre 250 MW gücünde olacak projenin ülkenin Atlantik Okyanusu kıyılarında yer alması planlanıyor.
Kasım ayına kadar sürecek kamuoyu görüşmelerinin ardından proje için gelecek yıl yarışma düzenlenmesi hedefleniyor. Bununla birlikte proje için 2024 yılında 500 MW’a kadar genişletme planı da bulunacak.
Konu hakkında açıklama yapan Bakan Barbara Pompili hedeflerinin Avrupa’nın ilk ticari yüzer kıyı ötesi rüzgâr enerjisi projesini hayata geçirmek olduğunu kaydetti.
Ülkede hâlihazırda 2018 yılı Mayıs ayında inşa edilmiş IDEOL platformu kullanan 2 MW gücündeki Vestas türbininden oluşan bir yüzer santral projesi bulunuyor. Bununla birlikte toplam güçleri 113,7 MW olacak dört ayrı pilot projenin de 2021/2022 dönemlerinde devreye girmesi hedefleniyor.
Fransa 2028 yılında kıyı ötesi alanda 5,2 ila 6,2 GW Kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.
Kaynak: Gümrük TV