COVID-19 Tedbirlerinin Etkileri
Raporda COVID-19 sürecinde ticaret kısıtlamaları fazla olsa bile ithalatı kolaylaştırmak için çaba gösteren üyeler olduğunun altı çiziliyor.DTÖ, COVID-19 süreci ile ilgili kısıtlamalar ve ithalat kısıtlayıcı önlemler küresel ticaretin artan payını etkilemeye devam ederken, 24 Temmuz'da üyelere sunulan ticaretle ilgili gelişmeler hakkındaki son yıl ortası raporunu yayınladı. DTÖ üyeleri, Ekim 2019 ortası ile Mayıs 2020 ortası arasında 1983'ü ticareti kolaylaştıcı, 165'i ticareti kısıtlayıcı olmak üzere ticaretle ilgili yeni 363 önlem uyguladılar. Uygulanan önlemlerin 256’sı (yaklaşık yüzde 71) COVID-19 pandemisi ile ilgiliydi.
DTÖ Ticaret Politikası İnceleme Kurulunun toplantısında ele alınan raporda, pandemi ile ilgili olmayan ticareti kısıtlayıcı yeni 56 tedbirin Ekim 2019 ortası ile Mayıs 2020 ortası arasında uygulandığı belirtiliyor. Bu tedbirler, tarife artışları, ithalat yasakları, ihracat vergileri ve daha sıkı ihracat gümrük işlemleri olarak belirtiliyor. Söz konusu ithalat kısıtlamalarının, Ekim 2012'den bu yana üçüncü en yüksek değer olduğu tahmini olarak 423,1 milyar ABD Doları değerinde işlem gören ürünü kapsadığı belirtiliyor. DTÖ tahminleri, 2009 yılından bu yana uygulanan ve halen yürürlükte olan ithalat kısıtlayıcı önlemlerin kümülatif ticaret kapsamının 1,7 trilyon ABD doları olduğunu gösteriyor. Bu rakam dünya ithalatının yüzde 8,7'sini oluşturuyor ve bu verilerin hem değer bazında hem de yüzdesel olarak 2009 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde arttığı belirtiliyor.
Raporda, ticaret kısıtlamaları yaygın olsa bile, inceleme döneminde DTÖ üyelerinin sektörler arasında ticareti kolaylaştıran politikalara doğru ilerlediğine dair kanıtlar bulunmakta ve COVID-19 ile ilgili olmayan 51 yeni ticareti kolaylaştıran önlem uygulandığı bildiriliyor. Bu tedbirler temel olarak ithalat tarifelerinin kaldırılmasını veya azaltılmasını, ithalat vergilerinin kaldırılmasını, gümrük prosedürlerinin basitleştirilmesini ve ihracat vergilerinin azaltılmasını içeriyor.
COVID-19 ile ilgili olmayan ithalat kolaylaştırıcı önlemlerin kapsamının 739,4 milyar ABD doları olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam, bir önceki raporda (Mayıs ortasından Ekim ortasına) kaydedilen 544,7 milyar ABD dolarından önemli ölçüde yüksek olduğu ve Ekim 2012'den bu yana gerçekleşen en yüksek rakam olduğu belirtiliyor.
Kaynak: Gümrük TV