Kadın ve Ticaret
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve Dünya Bankası (DB) kadınları güçlendirmede ticaretin rolü üzerine ortak bir etkinlik gerçekleştirdi.DTÖ ve Dünya Bankası 30 Temmuz'da düzenlenen sanal etkinlikte “Kadın ve Ticaret: Cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında ticaretin rolü” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte, cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında ticaretten nasıl faydalanılabileceğini anlamanın, ticaretin herkes için yararlı olması ve faydalarının COVID-19 krizinden sonra da sürdürülebilir olmasını sağlamak için gerekli olduğu mesajı verildi.
Raporda, COVID-19 salgınının en derin ekonomik durgunluğu getirdiği belirtiliyor. Son DTÖ analizi, kadınların bu kriz nedeniyle daha fazla toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik gerçekten zor kazanılan ilerlemeyi kaybetme riski taşıdığını gösterdiğinin altı çiziliyor. DTÖ Genel Direktörü Roberto Azevêdo mesajında; "Şüphesiz, güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik toparlanmanın temelini atmalıyız. Daha iyi bir gelişme için kadınların ticaretten yararlanabilmelerini sağlamalıyız" dedi.
Etkinlik sunulan raporda, kadınların ücretler, refah kazanımları, mevcut işlerin kalitesi ve miktarı açısından erkeklerden farklı şekillerde ticaretten nasıl faydalandıklarına dair yeni verileri ve analizleri içeriyor. Bu bilgiler, ilk kez, 72 ülke için sanayi düzeyinde cinsiyete göre ayrılmış emek verilerini sağlıyor. Ayrıca, bölgesel ticaret anlaşmalarında cinsiyetle ilgili açık hükümler üzerine ilk veritabanından da yararlanıldığı belirtiliyor.
Raporda, uluslararası ticaretle uğraşan firmaların ihracatçı olmayan firmalara göre daha yüksek oranda kadın istihdam ettiği görülüyor. Ayrıca, ticaretin ücretleri nasıl artırdığı, çalışma koşullarını nasıl iyileştirdiği ve cinsiyet eşitliğinin daha yüksek düzeyleriyle nasıl bağlantılı olduğu ile ilgili bulguları da içeriyor.
Rapor, kadınların daha da güçlendirilmesi, yani hizmetlerin artması, küresel değer zincirlerinin genişlemesi ve büyüyen dijital ekonomi için fırsatlara işaret eden eğilimleri belirliyor. Ülkelerin, büyük ölçüde kadınlar tarafından üretilen ve tüketilen mallar üzerindeki tarife ve tarife dışı engellerin azaltılması, hizmet ticaretinin daha da açılması ve kadın tüccarların ve küçük işletmelerin ticaretin kolaylaştırılması yoluyla pazar fırsatlarından yararlanmasına yardımcı olmak gibi ülkelerin bu fırsatları kullanmak için getirebileceği ticaret politikalarını vurgulanıyor.
Raporda, DTÖ'nün kilit bir rol üstlendiği belirtiliyor. Hizmetler, tarım (gelişmekte olan ülkelerde çok sayıda kadın istihdam eden), elektronik ticaret ve mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerle ilgili devam eden görüşmeler, kadınların ticarete katılımının önündeki engelleri belirlemek ve ortadan kaldırmak için bir anahtar olduğu belirtiliyor.
Rapor, kadınlar için eğitimdeki fırsatları artırmayı, finansmana erişimi artırmayı ve kadınlar için ticaretten elde edilen kazancı en üst düzeye çıkarmak için bilgi teknolojisi becerilerini geliştirmeyi amaçlayan tamamlayıcı politikalara duyulan ihtiyacı vurguluyor. Ayrıca, hükümetlerin, uluslararası kuruluşların ve özel sektörün, toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesinde ticaretin rolünü geliştirmek için ortak çabalar göstermesi gerektiği bildiriliyor.
Rapor için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV