Yeşil Dönüşüm ve E-Ticaret
1. Uluslararası Gümrük ve Ticaret Kongresi ikici gününde yapılan panellerle devam ediyor. “Pandemi ve Paris Anlaşması Işığı Altında Sanayide Sürdürebilirlik, E-Ticaret ve Yeni Pazarlar” başlıklı oturum Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ moderatörlüğünde gerçekleştirildi.Avrupa’nın gündeminde “yeşil mutabakat” var
Oturumda konuşan Borusan Holding CEO’su Erkan Kafadar pandemi ile önce ticaretin kapandığını hatırlatarak sonraki dönemde hızlı bir talep artışının gerçekleştiğine dikkat çekti. Tüm dünyada yeşil mutabakatın gündemde olduğunu belirten Kafadar özellikle Avrupa’nın bu konuya hassasiyetle yaklaştığının altını çizdi.
İhracatla büyüme modelini tercih eden Türkiye’nin en büyük pazarının Avrupa olduğunu ifade eden Kafadar, yeşil dönüşüme uyum sağlamanın rekabet avantajını da beraberinde getireceğine dikkat çekti. Kafadar Avrupa’nın bu dönüşümü çok ciddi bir bütçe ile desteklediğini ifade ederek dönüşümün sağlanabilmesi için yeşil kredi fırsatlarının hayata geçirildiğini vurguladı.
İlkim değişikliği ile ilgili farkındalık oluştu
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Malları Gurubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu iklim değişikliği ile ilgili bir farkındalık oluştuğunu ifade etti. Başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın bu konuda harekete geçtiğini ifade eden Ebiçlioğlu pandeminin hem yeşil dönüşümde hem de dijitalleşmede daha hızlı değişimle neden olduğunu söyledi.
Türkiye’nin ticaretinin yüzde 50’sini Avrupa’ya yaptığı için bölgedeki herhangi bir politika değişikliğinin Türkiye’yi yakından ilgilendireceğinin atlını çizen Ebiçlioğlu, Asya Pasifik ülkeleri arasında imzalanana RCEP anlaşmasının, Çin ve ADB arasındaki rekabetin, Biden hükumeti ile başlayan yeni dönemin de dikkatle takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
“Avrupa’da raflarda yer almak isteniyorsa Avrupa’nın üretim politikalarına uymak gerekiyor”
Ebiçlioğlu, ticari politikalarda nihai tüketicinin reaksiyonlarının etkili olduğunu belirterek pandemi ve kapanma süreci ile birlikte para harcama alışkanlıklarının da değiştiğini ifade etti. Ebiçlioğlu bu süreçte tüketicinin dayanıklı tüketim mallarına ve e-ticarete yöneldiğini söyledi. “Avrupa’da raflarda yer almak isteniyorsa Avrupa’nın üretim politikalarına uymak gerekiyor” ifadelerini kullanan Ebiçlioğlu küçük ve orta büyüklükteki işletmelerinde dikkate alınarak teşvik programlarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin Avrupa pazarı ve dönüşüm için avantajlı olduğunu dile getiren Ebiçlioğlu rehavete kapılmamak gerektiğinin de altını çizdi.
“Kuralı tüketici yazar”
Amazon Türkiye Kurumsal Strateji ve Politika Genel Müdürü Atilla Yerlikaya “Kuralı tüketici yazar” dedi. Tüketici davranışlarının dönüşümünü zorunlulukların oluşturduğunu ifade eden Yerlikaya, perakendede dönüşümün pandemiden önce başladığına dikkat çekti. Pandeminin süreci hızlandırdığını ve daha hızlı uyum sağlayan şirketlerin kazançlı çıktığını söyleyen Yerlikaya, perakende ve çevrimiçi alışverişin birlikte ilerlediğini belirtti. Dünyada yüzde 4,4 olan e-ticaretin perakende ticarete oranının Türkiye’de yüzde 1,3 seviyesinde gerçekleştiğini söyleyen Yerlikaya e-ihracatın maliyetinin daha düşük olduğunu ve Türkiye’nin e-ihracat potansiyelinin yüksek olduğunu vurguladı.
Kaynak: Gümrük TV