“Sınavı Başarılı Yürüttüğümüz Bir Dönem Oldu”
TİM Başkanı İsmail Gülle “Dünya ticaretindeki hareketlenme, tedarikte yeni rota arayışları, piyasadaki izlenimlerimiz, günlük ihracat rakamlarında geldiğimiz nokta, bize hedefimize daha erken ulaşabileceğimizin cesaretini veriyor.”Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle uluslararası kuruluşlar ve ekonomistlerin, ülke ekonomilerine dair öngörülerini açıklarken Türkiye'ye has bir özelliği şu ana kadar hesaba katmayı atladıklarını ifade ederek “Krizlere alışkın bir ülke olarak, olağanüstü durumlarda hızlı reaksiyon alabilme yeteneği geliştirdik ve ihracatçılar olarak bu yeteneğimizi pandemi süresince de iyi değerlendirdik. Salgına rağmen dünya için üretmeye devam ettik. Güvenli bir liman olduğumuzu bir kez daha gösterdik. Haziran ayı ihracat verileri, mart-mayıs döneminde attığımız hızlı adımlar ve yaptığımız çalışmaların bir göstergesiydi.” dedi.
Mayıstaki toparlanma sonrası haziran ayındaki yaklaşık yüzde 16'lık artışın Dünya Ticaret Örgütü 'nün (DTÖ) bu yıl için ciddi küçülme beklediği bir ortamda yakalandığını vurgulayan Gülle, “Bildiğiniz gibi DTÖ en iyimser senaryoda dahi dünya ticaretinde yüzde 13'lük bir daralma öngörüyor ve daralmanın yüzde 40'a ulaşması da ihtimal dahilinde. Bu ortamda ihracatçılarımızın yılın geri kalan aylarında da başarılı bir performans ortaya koyacaklarına inanıyorum. Çünkü yaşanan süreçte Türkiye'nin tedarikçi konumunu güçlendirdik. Dünya ticaretindeki hareketlenme, tedarikte yeni rota arayışları, piyasadaki izlenimlerimiz, günlük ihracat rakamlarında geldiğimiz nokta bize bunu söyletiyor. Pandemi sonrası ülkemize yönelen siparişler, bize bunu söyleme cesareti veriyor. Hatta belki 2020'nin ihracat hedefini bile revize etmeden yakalarız. Temmuz'da da gayet başarılı gidiyoruz, yine Cumhuriyet tarihi rekorlarını konuşacağız.” İfadelerini kullandı.
Özellikle sınır kapılarında uygulanan temassız ticaret ve Türkiye’nin dünyanın dört bir köşesine sağladığı tıbbi ürün yardımlarının, Türkiye’nin güvenilir tedarik kabiliyetlerine olan güveni artırdığını belirten gülle, yılbaşından bu yana tıbbi malzeme alanında 650 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, bu kalemdeki ihracatın milyar dolara çıkarılabileceğini sözlerine ekledi.
Yeni İhracat Kalemleri Oluşuyor
Solunum cihazlarının yeni bir ihracat kalemi olacağını bildiren İsmail Gülle, salgın sürecinin, ihracat kalemlerine katma değeri yüksek ürünler ekleyebileceğini gösterdiğini ve ihracatın mutlaka çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
“Temmuz ayının sonunda Avrupa Komisyonu, güney Avrupa ekonomilerinin toparlanması için 390 milyar Euro'su hibe olmak üzere 750 milyar Euro'luk 'Koronavirüs onarım fonunu onayladı. İhracatımızın yarısını bu kıtaya yaptığımızı düşündüğümüzde bu destek paketinin mutlaka ihracat grafiğimize olumlu yansımaları olacaktır. Ayrıca Birlik, gelecek yedi yıl için 1,1 trilyon Euro'luk bütçe üzerinde görüşüyor ve bütçede Green Deal yani Avrupa Yeşil Düzen Planı önemli rol oynayacak. İhracatçılar olarak bizim de yeni düzene hazırlanmamız gerekiyor.” Değerlendirmesinde bulunan Gülle, yeni dönemde dijitalleşmenin gücünün, tedarikte pazar çeşitliliğinin önem kazanan başlıklar olduğunu ifade etti.
Anadolu'nun Yıldızı Parlıyor
Pandeminin, ticaretin devam edebilmesi için lojistik alt yapılarının güçlü olmasının bir zaruriyet olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Gülle, “Bu nedenle en büyük ihracat pazarımız Avrupa Birliği ülkelerinde ve salgına rağmen ihracatımızın her ay arttığı ABD'de lojistik merkezi kurma projelerini önceliğimize aldık. Şu anda ABD'de New York'ta bir lojistik merkezi kurulması çalışmalarına odaklanıyoruz. Yeni normalde, zamanın Türkiye'den ve bu topraklarda yatırım yapan şirketlerden yana işleyeceğine inanıyoruz ve bu inancımızı güçlendiren her geçen gün yeni bir gelişme yaşıyoruz. Anadolu'da ihracata başlayan yeni üreticilerimiz ve ihracat rekoru kıran kentlerimiz bizi umutlandırıyor.” dedi.
Kaynak: Gümrük TV