COVID-19 Nedeniyle Yaşanan Aksamaların Kadınlar Üzerindeki Etkisi
DTÖ Sekreterliği’nden gelen yeni bilgi notuna göre, COVID-19 salgınının neden olduğu ticaret kesintilerinden kadınlar muhtemelen erkeklerden daha fazla etkilenecek. Bu tehlike özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha şiddetli olacak. Rapor, hükümetlerin politika tepkilerinin krizin cinsiyete özgü etkilerini nasıl ele alabileceğine işaret ediyor.Salgının ilk aylarında ihracat seviyesinde en büyük düşüşü yaşayan tekstil, konfeksiyon, ayakkabı ve telekomünikasyon ürünleri gibi ürünlerin imalatında işgücünün büyük bir kısmını kadınların oluşturduğu belirtiliyor. Hizmet sektöründe, turizm ve iş seyahati hizmetleri gibi seyahat kısıtlamalarından doğrudan etkilenen sektörlerde de kadınların sayısının erkeklerden fazla olduğu söyleniyor.
Rapor, Dünya Bankası İşletme Anketlerinden elde edilen istihdam verilerini, aylık mal ihracatı verilerini ve bir hizmetin sunulma şekline ilişkin istatistikleri kullanarak erkekler ve kadınlar üzerindeki ticaret kesintilerinin yarattığı riski modelliyor.
Ayrıca, kadınların gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelerdeki kayıt dışı ekonomi yaratan sektörde ve uzaktan yapılamayacak faaliyetlerde orantısız bir şekilde mevcut olduğunu belirtiliyor. Gelir, eğitim, bilgi teknolojisi becerileri, finansmana erişim ve çocuk bakımı sorumlulukları açısından mevcut cinsiyet uçurumunun pandemi sırasında kadınları nasıl daha fazla dezavantajlı duruma düşürdüğünü vurguluyor.
Raporda, iyileşme döneminde açık pazarları sürdürmenin, daha hızlı ve daha kapsayıcı bir büyüme inşa etmenin anahtarı olduğunu belirten bilgi notu, bunun uygun işgücü ve eğitim politikalarının yanı sıra kadın işçileri, tüketicileri ve tüccarları desteklemek için yasal ve sosyal reformlarla tamamlanması gerektiğine vurgu yapılıyor. Raporda ayrıca, salgın sonrası ekonomik iyileşme sırasında kadınların ticaretten yararlanmaya devam etmelerini sağlamanın yollarını vurgulayan , yakın zamanda yayınlanan Kadın ve Ticaret konulu DTÖ-Dünya Bankası raporu işaret ediliyor.
Bilgi notuna ulaşmak için tıklayınız.
Raporda Belirtilen Ana Konular
• Kadınlar, COVID-19 salgınının neden olduğu ticaret kesintisinden erkeklerden daha fazla acı çekme riski altındadır. Bunun nedenlerinden biri, pandemiden özellikle ağır etkilenen sektörlerde büyük oranda kadınların çalışması.
• Pandeminin ilk aylarında ihracat seviyelerinde en büyük düşüşü yaşayan tekstil, giyim, ayakkabı ve telekomünikasyon ürünleri gibi imalat sektörlerindeki işgücünün daha büyük bir bölümünü kadınlar oluşturması.
• Kadınların erkeklerden daha büyük bir kısmı, bölgesel ve uluslararası seyahat kısıtlamalarından doğrudan etkilenen turizm ve iş seyahati hizmetleri gibi hizmetlerde çalışması.
• Kadınların sahip olduğu veya yönettiği firmaların büyük bir kısmının mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak belirtiliyor. Düşük mali kaynak seviyeleri ve kamu fonlarına sınırlı erişim, bu tür işletmelerin hayatta kalmasını daha fazla risk altına olduğunu gösteriyor.
• Pandeminin etkileri mevcut güvenlik açıklarını ağırlaştırdığı belirtiliyor. COVID-19'un kadınlar üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğu birçok konu belirtiliyor. Kadınlar için daha düşük ücretler, daha az eğitim fırsatı, sınırlı finansmana erişim, kayıt dışı istihdama daha fazla güven ve sosyal kısıtlamalar gibi cinsiyet eşitsizlikler bu konuların başında geliyor.
Kaynak: Gümrük TV