Pandemi Odun Dışı Orman Ürünleri İhracatını Artırdı
2020 yılının ilk yarısında Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektörümüz geçen yılın ilk yarısına göre ihracatta yüzde 5’lik daralmayla 2 milyar 491 milyon dolar dövizi getirisi sağladı. Kağıt sektörü ihracatı ise; yüzde 5’lik azalış göstererek 880 milyon dolardan, 833 milyon dolara geriledi.Pandeminin en yoğun hissedildiği 2020 yılının ilk yarısında mobilya ve kağıt ihracatı düşerken, bağışıklık sistemine güçlendirdiği için kekik, defne ve adaçayının domine ettiği odundışı orman ürünleri ihracatı yüzde 16’lık artışla 69 milyon dolardan 80 milyon dolara tırmandı.
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılarının 2019 yılının ilk yarısında 328 milyon dolar olan ihracatı, 2020 yılının Ocak – Haziran döneminde yüzde 2’lik gerilemeyle 321 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Doğan Yağcı birlik olarak 2020 yılının ilk yarısında özverili bir şekilde üreterek, istihdam sağlayarak, 321 milyon dolar ihracat yaptıklarını belirterek Türkiye’nin dış ticaret açığının kapatılmasına katkı sağlayan üyelerini kutladığını sözlerine ekledi.
Yağcı “2020 yılı için belirlediğimiz 750 milyon dolar ihracat hedefine ulaşmak için; 2020 yılını “Sürdürülebilirlik Yılı” ilan ettik. Büyümemizi sürekli kılmak için ihracatımızın da sürekli artmasını sağlamak için pazarlarımızı ve ürünlerimizi çeşitlendirmek için tüm alt sektörlerimizi kapsayan bir iş programı ortaya koymuştuk. Tasarım ve markalaşma konusunu da çalışmalarımızın merkezine oturtmuştuk.” dedi.
Türkiye, kekikte dünya üretiminin yüzde 65’ini ve defnenin yüzde 95’ini sağladığı bilgisin, veren Yağcı, “Ülkemizde yaklaşık 3500 endemik bitki türü yetiştiği düşünüldüğünde ihraç edilen ürün çeşitliliğimizin artması gerekiyor. Sürdürülebilir Ormancılık Politikası için ilgili tüm kurumlarla işbirliğini sürdürüyoruz.” dedi.
Üç ana ihraç kaleminden mobilya ve odundışı orman ürünlerinde dış ticaret fazlası verirken, kağıt sektöründe dış ticaret açığı verdiklerine işaret eden Yağcı, bu döngüyü tersine çevirmek için sektörün en büyük ihtiyacı olan selüloz üretimini arttıracak endüstriyel orman plantasyonları kurulması için Tarım ve Orman Bakanlığı ile temas halinde olduklarını kaydetti.
Yağcı ayrıca Türkiye’nin kağıt sektöründe dış ticaret açığının ortadan kalkması için atılması gereken adımlardan bir diğerinin ise hurda kağıt ihracatı olduğunu belirtti.
Kaynak: Gümrük TV