İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırmasını Açıkladı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2019” araştırmasının sonuçlarını açıkladı.Geçen ay açıklanan “İSO Türkiye’nin 500 Büyük Kuruluşu-2019” araştırmasının ardından, “İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2019” araştırması da kamuoyu ile paylaşıldı. 2019 yılında İSO İkinci 500’ün üretimden satışları yüzde 14,2 oranında artarak 137,5 milyar TL’den 157 milyar TL’ye yükseldi.
Dünya ticaretinde korumacılık ve yavaşlamanın, KOBİ’lerin küresel değer ve tedarik zincirlerine katılımını zorlaştırdığı bir yıl olan 2019 yılındaki bu artışın, 2017’deki yüzde 30,9 ve 2018’deki yüzde 27,8’lik artışlarla kıyaslandığında, üretimden satışlardaki büyüme performansının yavaşladığına işaret ettiği değerlendirildi. Söz konusu bu oran aynı zamanda son üç yılın en düşük artışı olduğuna dikkat çekildi.
İSO İkinci 500 arasındaki 463 şirketin, üretimlerinin önemli bir kısmını dış pazarlara da yaptığı belirtilerek, üretimden satışların artış hızındaki bu düşüşte, iç pazar kadar dış pazar taleplerindeki bozulmanın da etkili olduğu ifade edildi.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan “KOBİ’lerimiz İhracat, Teknoloji Ve Ar-Ge’de Umut Veriyor”dedi. Bahçıvan İSO İkinci 500 çalışmasının, en az İSO 500 çalışması kadar değerli olduğunu, bu çalışmanın değerinin ekonomide taşıdıkları ağırlığın yanı sıra üretimin ve kalkınmanın da geleceğini temsil eden KOBİ’lerin durumunu yansıtmasından ileri geldiğine vurgu yaptı.
İkinci 500 araştırmanın kapsadığı yıl olan 2019’un KOBİ’ler için birçok açıdan zor bir yıl olduğunu belirten Bahçıvan, “Sanayicilerimiz, bir yandan dünyada yükselen gümrük duvarlarının ve küresel ekonomideki yavaşlamanın etkilerini hissederken yurtiçinde de 2018’de yaşanan finansal şokların yaralarını sarmaya çalıştı. Hatırlanacağı gibi yılın ilk yarısında uygulanan ekonomik dengelenmeye yönelik sıkı para politikalarının etkileriyle iç talep zayıf seyretti. Satışlarda belli bir ivme kaybı yaşandı.” dedi.
2019 yılında dünya ekonomisinde görülen yavaşlamanın, Türkiye’deki KOBİ’leri de doğrudan ve dolaylı olarak olumsuz etkilediğine değinen Bahçıvan, Türk KOBİ’lerinin, büyük şirketlere kıyasla bu yavaşlamadan daha çok etkilendiğini ancak İSO İkinci 500’de yer alan şirketlerin ihracatını yüzde 9,4 oranında artırması dikkat çekici olduğunu söyleyerek, “Bu performansı, İSO İkinci 500 firmalarının iç talepteki durağanlığı dış pazarlara yönelerek telafi etme konusundaki esnekliğini göstermesi bakımından değerli bulduğumu ifade etmek istiyorum.” dedi.
Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırmasına ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV