OECD COVID-19 Raporu - Güney Kore
OECD’nin yeni raporuna göre, düşen istihdam ve ticarette ve küresel değer zincirlerinde uzun süreli kesinti riski göz önüne alındığında, çalışanlara ve ihracata bağımlı ekonomiye verilen desteğin devam etmesi gerekiyor.Güney Kore, COVID-19 krizinin ekonomisine verdiği zararı, virüsü kontrol altına almak, haneleri ve işyerlerini korumak için hızlı ve etkili önlemlerle aldı. Hükümetin salgına hızlı tepkisi sayesinde, Güney Kore OECD ülkeleri arasında en düşük durgunluğu yaşıyor. En son OECD Ekonomi incelemesine göre Güney Kore’de toparlanma yavaş olacak ve belirsizlik yüksek olmaya devam edecek.
Rapor, mali planların uzun vadeli mali sürdürülebilirliği konusunda koruma sağlarken, iyileşme tam olarak başlayana kadar hanehalklarına ve işletmelere ekonomik destek önlemlerinin sürdürülmesini öneriyor. Gelir desteğinin düşük gelirli hanelere ulaştırılmasının önemine dikkat çekiliyor. İşini kaybeden savunmasız kişilerin yeni alanlarda iş bulmalarına yardımcı edilmesi, becerilerinin geliştirilmesine destek olunması ve bazı konularda eğitimler verilmesinin gerektiği vurgulanıyor.
Sağlam kamu maliyesinin mali teşvik için gerekli olduğu vurgulanıyor. Rapor, Güney Kore’nin yeni anlaşmasında yer alan 5G telekomünikasyon ve yapay zeka gibi bazı alanlara yatırım yapılmasını öneriyor. Düzenlemeleri yenilemek, rekabetin önündeki engelleri kaldırmak ve yeniliği teşvik etmek, yeni teknolojilerin ekonomiye yayılmasına ve üretkenliğin artırılmasına yardımcı olabileceğinin bilgisini veriyor.
Rapor, salgında ikinci dalganın oluşmaması durumunda 2020'de % 0,8 daralma ve 2021'de % 3,1 büyüme ile 2020'nin ilk yarısındaki büyük düşüşün ardından faaliyette bir toparlanma olacağını öngörüyor. Yurt içi faaliyet giderek normalleşirken, küresel durgunluğun ihracatı ve yatırımı yavaşlattığı belirtiliyor. İkinci bir küresel enfeksiyon dalgasının iyileşmeyi geciktireceğini söylüyor. Bu noktada GSYİH 2020'de % 2 daralacağı ve büyümenin 2021'de yalnızca % 1,4'e ulaşacağı ön görülüyor.
Dünya ticaretinde ve küresel değer zincirlerinde daha fazla kesinti olmasının, büyük ölçüde ihracata bağımlı olan ve küresel değer zincirlerine derinlemesine entegre olan Güney Kore ekonomisine zarar vereceği bildiriliyor. COVID-19 krizi, çok çeşitli politika müdahalelerine rağmen finansal riskler yarattığı, artan işsizliğin ve derinleşen gelir kaybının, hane halkları ve küçük işletmelerin borç ödemesini etkilediği ve finansal piyasa belirsizliğini artırdığı belirtiliyor.
Rapor, göreceli yoksulluk içinde yaşlıların payının diğer OECD ülkeleri arasında en yüksek oranda olduğunu söylüyor. Temel yaşlılık aylığının daha da artırılmasını ve bunun mutlak yoksulluk içindeki insanlara odaklanmasını, dezavantajlı gruplar arasındaki yüksek işsizlik ve geniş cinsiyet ücret uçurumunun ele alınmasını öneriyor. Daha güçlü sosyal korumanın, işgücü piyasası düzenlemelerinin kolaylaştıracağı üretkenliği artıracağı ve işgücü piyasasında ki eşitsizliği azaltacağı belirtiliyor.
Raporun, dijital ekonomi bölümünde ülkenin olağanüstü dijital altyapısını ve BT teknolojisini temel alan büyük ve küçük firmalar arasındaki dijital boşluğu ele alarak üretkenliği ve refahı artırma potansiyeli ele alınıyor. Rapor, ürün piyasası düzenlemelerini iyileştirmek için ürünlerde veya iş modellerinde yeniliği teşvik etmenin düzenleme yükümlülüklerinden kısmen feragat edilebilen düzenleyici sanal alanlar sistemi üzerine inşa edilmesini öneriyor. Ayrıca, üretkenliği ve refahı artırmak için teletıp kullanımının kolaylaştırılmasını da öneriyor.
Kaynak: Gümrük TV