Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları 2023 İçin Hedef Büyüttü
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 2020 yılının ilk yarısını 1 milyar 127 milyon dolar ihracatla kapattığını açıkladı.Türk Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak, 2000’li yılların başından itibaren Türkiye’de ihracatın yıldız sektörlerinden biri olduklarını ifade eden Girit, “Özellikle su ürünleri, kanatlı ve yumurta sektörlerimizin ihracatta vites arttırması sonrasında 2020 yılı sonunda gerçekleştirdiğimiz 2 milyar 514 milyon dolarlık ihracat tutarıyla 2023 yılı ihracat hedeflerini ilk önce yakalayan sektör olmanın gururunu yaşadık. Türkiye su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörümüz kapsamında yer alan; su ürünleri, kanatlı, yumurta, süt ürünleri, bal başta olmak üzere tüm ürünlerde dünya genelinde üretimde ve ihracatçı ilk 10 ülke arasında yer alıyoruz.” dedi.
Son 20-25 yıllık dönemde su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe dünyanın en modern ve entegre tesislerini Türk girişimciler tarafından hizmete açıldığına işaret eden Girit, bu tesislerde üretilen, protein yönüyle zengin su ürünleri ve kanatlı eti, yumurta, süt ürünleri ve bal başta olmak üzere hayvansal mamulleri 150’den fazla ülkeye ihraç eder konuma geldikleri bilgilerini paylaştı.
İhracata su ürünleri sektörünün 1 milyar 38 milyon dolarlık tutarla en büyük katkıyı sağladığını, Kanatlı sektörünün 910 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırırken, piliç eti, hindi eti ve damızlık ihracatının 615 milyon dolar, yumurta ihracatı da 295 milyon dolar olduğunu bildiren Girit, “Süt ürünleri ihracatımızdan 325 milyon dolar, Bal ihracatımızdan 25 milyon dolar kazandık. Beş ana ürün dışındaki ürün kalemlerimiz ihracatından da 232 milyon dolar döviz geliri elde ettik.” dedi.
2020 yılına moralli girdiklerini ve 2023 yılı ihracat hedefini 3.5 milyar dolar olarak yukarı yönlü revize ettiklerini anlatan Girit, “Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü nedeniyle ihracatta duraklama yaşadık. Pandeminin etkilerini pekçok sektöre göre daha az hissettiğimizin de altını çizmek zorundayım. Bu başarıda emeği olan, özverili bir şekilde, gerektiğinde ihraç pazarlarını kaybetmemek için maliyetine ihracat yapan tüm ihracatçılarımızı kutluyor, pandemiye rağmen ihracatlarını sürdürme çabalarının karşılığını bulmalarını diliyorum.” Değerlendirmesinde bulunsu.
Pandemiyle birlikte işletmelerin hızla gerekli hijyenik tedbirlerini aldığını, uyum aşamasında zorlanılmadığını belirten Girit Pandemi döneminde protein tüketiminin daha da artmasının avantaj haline geldiğine değindi.
Girit, yeni normal dönemde ihracattaki kayıpları telafi edip, 2020 yılının ikinci yarısında yapılacak ihracatla, 2019 yılı sonundaki ihracat rakamına ulaşmayı sonrasında da artıya geçmeyi amaçladıklarını açıkladı.
Kaynak: Gümrük TV