İngiltere’de Otomobil Sektörü Toparlanıyor
İngiltere Otomobil Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) sektöre ilişkin Temmuz ayı verilerini açıkladı.Açıklanan verilere göre İngiltere’de otomobil üretimi Temmuz ayında kuvvetli bir yükseliş kaydetti fakat yıllık temelde bakıldığında, üretim rakamlarının yine de geçen yılın Temmuz ayı rakamlarının çok altında kaldığı görüldü. Karantina tedbirleri nedeniyle otomobil üretimi Nisan ayında neredeyse durma noktasına gelmişti.
Temmuz ayında üretilen toplam otomobil sayısı Haziran ayına göre yüzde 51 oranında bir artış kaydederek 85,696 olarak kayıtlara geçti. Fakat bu rakam 2019 yılının Temmuz ayı üretiminin yüzde 21 gerisinde kaldı.
Haziran ayından itibaren küresel piyasaların yeniden açılması ve İngiltere’deki otomobil fabrikalarının da kademeli olarak üretime başlaması ile birlikte üretim miktarlarında da toparlanma sürecinin başladığı değerlendiriliyor. Bu durumun ilkbahardaki karantina süreci ile kıyaslandığında kayda değer bir iyileşme ancak, buna rağmen genel görünüme ve geleceğe ilişkin beklentilerde belirsizlikler hakim.
İngiltere, ekonomik daralma konusunda yılın ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 20.4 olan küçülme oranıyla diğer birçok gelişmiş ülkeyi geride bıraktı. Resmi rakamlara göre imalat sanayi içerisinde krizden en olumsuz etkilenen nakliye ekipmanları sektörü oldu ve sektördeki üretim miktarı neredeyse yarı yarıya azaldı. SMMT verilerine göre İngiltere’de yılın ilk altı ayındaki otomobil üretim miktarı 1954 yılındaki seviyeye gerildi.
SMMT tarafından yapılan açıklamada genelde İngiliz ekonomisinin, özelde ise otomotiv sektörünün salgının etkilerinden yavaş yavaş kurtularak bir iyileşme sürecine girmeye başladığı fakat Brexit konusundaki belirsizliklerin hem ekonomi hem de sektör üzerinde çok daha büyük riskler oluşturmaya devam ettiği değerlendiriliyor.
Yılsonunda bitecek olan Brexit sonrası geçiş süreci takviminin yerine yeni bir geçici takvim sürecine ilişkin henüz hiçbir taslak bulunmadığına dikkat çekiliyor. Uygulamaya girecek olan gümrük tarifelerinin hem sektör üzerinde hem de sektörde çalışan binlerce insan üzerinde yıkıcı etkileri olacağını belirtilirken, İngiltere ile AB arasındaki müzakerelerde her iki tarafın da tüm güçleriyle bu konuyu ele almalarının zorunlu hale geldiğine işaret ediliyor.
Kaynak: Gümrük TV