Temmuz İhracatının 720 Milyon Doları İstanbul’dan
İstanbul İhracatçıları, dünya ekonomisini etkileyen salgına rağmen ihracat artışını, temmuz ayında da sürdürdü. İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), temmuz ayında, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla, ihracatını yüzde 22,7 oranında arttırarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile toplamda yaklaşık 720 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.İİB Koordinatör Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, "İİB, Türkiye'nin genel ihracat artış oranının iki katı kadar bir artış oranı ile temmuz ayını kapattı. Salgının etkilerinin tüm dünyada devam ettiği bu dönemde, bu oran büyük bir başarıdır.” dedi.
İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) olarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile temmuz ayında yaklaşık 720 milyon dolar tutarında ihracat yaparak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 22.7 oranında ihracat artışı yakaladıklarını anlatan Mutlu, İstanbul İhracatçılarının, Temmuzda 171 ülke pazarına ürün sattığını ve ülke ihracatındaki payının 5.2 olduğunu söyledi.
Temmuzda en çok ihracat Norveç'e
İstanbul İhracatçı Birlikleri, temmuzda, değer bazında en fazla ihracatı 53 milyon dolar ile Norveç'e gerçekleştirdi. Norveç'e en fazla gemi ve yat ile fındık ve mamulleri satıldı. İİB, Norveç'in ardından değer bazında en fazla Irak, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan ve Hollanda'ya ihracat yaptı. İİB tarafından yapılan ihracatta Irak'a mobilya, kağıt ve orman ürünleri, kümes hayvanları, hayvansal mamuller; ABD'ye mobilya, kağıt, orman ürünleri, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; Suudi Arabistan'a mobilya, kağıt, orman ürünleri, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; Hollanda'ya ise gemi ve yat ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri ön plana çıktı.
Ülke gruplarında en fazla ihracat Avrupa Birliği ülkelerine
İstanbul İhracatçı Birlikleri, temmuz ayında, değer bazında en fazla ihracatı 174.2 milyon dolar ile Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdi. İİB, ardından sırayla en fazla ihracatı 149.3 milyon dolar ile Ortadoğu ülkelerine, 72 milyon dolar ile diğer Avrupa ülkelerine ve 60 milyon dolar ile Afrika ülkelerine yaptı.
İstanbul İhracatçı Birliklerinin, yılın ilk yedi ayında yüzde 4.2 oranındaki ihracat artışı ile yıl sonuna doğru başarılı adımlarla ilerlediklerini söyleyen Mutlu, “Salgın sürecinde hiç durmadık, tarlalar, fabrikalar, çiftçiler de durmadı. Sahip olduğumuz son teknoloji donanımlı üretim tesislerinde üretime ara vermeden devam etmemiz yurt dışı pazarlarında bize avantajlar sağladı. İİB olarak dijital pazarlama yöntemlerine ağırlık vermeye devam ediyoruz. Sanal alım ve ticaret heyetleri ile sanal fuar düzenledik ve düzenlemeye devam ediyoruz. Özellikle e-ihracat konusunda ihracatçı üye firmalarımıza yönelik bilgilendirmeler yapıyoruz. Yurtdışı pazarlarımıza yönelik, tanıtım etkinliklerimize de ara vermeden devam ediyoruz” dedi.
Kaynak: Gümrük TV