“Koronavirüs Etkisini İhracatta da Hissettirdi”
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle Mart–Haziran ayları arasında yaşanan kriz, kısıtlama ve sınırlandırmalar sonucunda ulaştırma ve lojistik sektörü zor zamanlar geçirdi.UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener tüm ürün ve hizmetler yavaşlarken ve hatta durma noktasına gelmişken krizlere refleksli lojistik sektörünün tam kapasite hatta kapasite üstü olarak çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı. Eldener birçok sektörün ve firmanın, çalışma stillerini değiştirip evden çalışmaya başladığını ancak lojistik sektörünün büyük bir bölümünün işinin başında ve sahalarda olduğunu vurguladı.
Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda olumsuz etkileyen Covid-19 salgını nedeniyle dünya ekonomilerinde yaşanan daralmanın etkilerinin hem Türkiye hem de dünya ekonomilerinin normalleşme sürecine girdiği Haziran ayından itibaren ortadan kalkmaya başladığına işaret eden Eldener, “Haziran ayında başlayan bu olumlu trendin Temmuz ayında hızlanarak daha da belirgin hale geldiği anlaşılmaktadır. Nisan ayında 8 milyar 975 milyon dolar olan ihracatımız, Mayıs ayında 9 milyar 956 milyon dolara, Haziran ayında 13 milyar 462 milyon dolara ve Temmuz ayında da 15 milyar 11 milyon dolara yükselmiştir. Bu değer ile en yüksek ikinci Temmuz ayı ihracat değeri gerçekleşmiştir.” dedi.
Temmuz ayı çalışma günü günlük ortalama ihracatın Haziran ayına göre yüzde 16,8 artışla 715 milyon dolara ulaştığını söyleyen Eldener, alternatif ulaşım güzergâhları ve taşıma yöntemleri gibi lojistik politikalarıyla ihracata yoğun ve etkin biçimde katkı sağlandığını anlattı.
Eldener, “Açıklanan son verilere göre Temmuz ayında ithalatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,66 azalmış ve 17 milyar 756 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın ithalatı hariç tutulduğunda ise ithalattaki daralma yüzde 13,9 gibi oldukça yüksek bir seviyeye çıkmaktadır.” dedi.
Kur artışını ve dövizdeki dalgalanmalarının çok fazla hissedildiği bir dönem yaşandığını kaydeden Eldener, “Ülkemizden yük çıkışı olurken araçlarımız ülkemize boş dönüş yaptı. Bunda hem ithalata getirilen ek vergiler nedeniyle ithalatın azalması hem de yurt dışı ülkelerin üretimlerinin durması veya yavaşlaması büyük rol oynadı. Haliyle hem ithalat taşımaları azaldı hem de boş dönüşler toplam navlunların artmasına sebep oldu.
Koronavirüs etkisini ihracatta da hissettirdi. Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa'da talebin salgınla paralel olarak gerilemesi sonucunda Türkiye'nin ihracatında da beklenen seviyeler yakalanamadı ve ihracattan elde edilen döviz geliri azaldı. değerlendirmesinde bulundu.
Pandemi döneminin tüm olumsuzluklarına rağmen Türkiye’nin “güvenilir ve istikrarlı” bir tedarikçi ülke olduğunu kanıtladığını belirten Eldener, “Haziran ayının ardından Temmuz ayında da ihracat rakamları, Türkiye ekonomisinin pandemi sürecinden güçlü bir çıkış sağlayacağına dair inancımızı güçlendirmiş, ülkemizin normalleşme sürecinde ekonomik olarak diğer ülkelerden ayrıştığını göstermiştir. Gerekli tedbirler alınır ve Eylül-Ekim-Kasım aylarını tıpkı Temmuz-Ağustos ayları gibi geçirebilirsek ülke olarak kriz ortamını fırsata dahi çevirebilir, seneyi ithalat ihracat hedeflerimizin üstünde kapatabiliriz. Ancak bunun için mutlaka ülkemizde salgına yönelik önlemlerin titizlikle uygulanması gerekmektedir.” dedi.
Kaynak: Gümrük TV