Öncelik Tasarım ve Katma Değere Dayalı İhracatta
Pekcan "Tasarıma ve katma değere dayalı ihracatı artırmak önemli önceliklerimiz arasında."Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ekonomik gelişim ve kalkınmada büyük hedefleri olan bir ülke olarak Türkiye’nin ihracattaki dinamizmini sürdürmek durumunda olduğunu belirterek, "Türkiye’nin ekonomik gelişim hedeflerine paralel olarak ihracat desteklerimizle teknolojiye, Ar-Ge’ye, tasarıma ve katma değere dayalı ihracatı artırmak en önemli önceliklerimiz arasındadır." dedi.
Pekcan, online olarak düzenlenen 4'üncü Antalya Devlet Destekleri Zirvesi toplantına İstanbul’dan katıldı.
Pandemi nedeniyle küresel ekonominin içine düştüğü mevcut durumda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin pek çoğunun işletmelere ve KOBİ’lere farklı türde destekler verdiğini dile getiren Pekcan, bu tür durumların; kaynakların etkin kullanımının ne kadar önemli olduğunu ve devlet desteklerinin sonuç odaklı şekilde uygulanması gerektiğini gösterdiğini dile getirdi.
"Türkiye’nin ihracat serüveni her geçen gün daha fazla gelişiyor"
İhracatçı sayısının da her geçen gün arttığını anımsatan Pekcan, "Türkiye’nin ihracat serüveni her geçen gün daha fazla gelişmekte ve tabana yayılmaktadır. Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin toplam ihracatımızdan aldığı pay halihazırda yüze 56,3’e ulaştı. İhracatımızın yüzde 50’den fazlasını KOBİ’lerin ve mikro işletmelerin sağlıyor olması kayda değer bir göstergedir. Bir taraftan da bakanlığımızın hedeflerine ve amaçlarına ulaştığının da göstergesidir." ifadelerini kullandı.
Ekonomik gelişim ve kalkınmada büyük hedefleri olan bir ülke olarak Türkiye’nin ihracattaki dinamizmini sürdürmek durumunda olduğuna dikkati çeken Bakan Pekcan, "Bu nedenle hem mevcut ihracatçı firmalarımızın kapasitelerini güçlendirmek; hem de henüz ihracata başlamamış firmalarımızı ihracata teşvik etmek üzere ihracatta devlet desteklerimizi uygulamaktayız. Türkiye’nin ekonomik gelişim hedeflerine paralel olarak ihracat desteklerimizle teknolojiye, Ar-Ge’ye, tasarıma ve katma değere dayalı ihracatı artırmak en önemli önceliklerimiz arasındadır. Yine bu çerçevede, ihracatçılarımızın pazar çeşitlendirmesi sağlayabilmesi, yeni pazarlara ulaşması ve mevcut pazarlarımızdan aldığımız payları artırması temel beklentilerimiz arasındadır." dedi.
Pekcan, belli bir sektördeki ihracatçının artık tek bir coğrafyaya veya tek bir bölgeye odaklanmasının ihracat açısından risk teşkil ettiğini ve bakanlığın da ihracat destek programlarıyla tüm sektörler için mümkün olduğunca pazar çeşitlenmesini hedeflediğini anlattı.
"Yüksek teknoloji sanayi ürün ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz"
Pekcan, Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi Desteği (HİSER) kapsamında Antalya’ya, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sağlık turizmi sektöründe yürütülmekte olan 1 adet HİSER projesine onay verildiğini de dile getirdi.
İhracatla ilgili en hassas olunan noktalardan birinin de teknoloji odaklı ihracat olduğuna dikkati çeken Pekcan, son yıllarda üreticiler ve ihracatçıların gerek teknolojiye dayalı imalatı, gerekse ürünlerdeki yerlilik oranını artırmaya yönelik motivasyonlarının arttığını belirterek, "2019 yılında yüksek teknoloji sanayi ürün ihracatımızın payı yüzde 3,5 civarındadır. Orta ileri teknoloji sanayi ürün ihracatımız ise yüzde 36,4’lük pay ile ihracatımızda en yüksek paya sahip ürün kategorisini teşkil etmektedir. Önümüzdeki dönemde yüksek teknoloji sanayi ürün ihracatımızı çok daha ileri noktalara taşımayı arzu ediyoruz." diye konuştu.
Kaynak: Gümrük TV