AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Kamu İstişare Süreci
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri “AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Kamu İstişare Süreci” hakkında bir yazı yayımladı.Yazıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’den alınan bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığından alınan bir sureti ekli yazıda, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM)’nın önemli politika araçlarından biri olarak addolunan sınırda karbon düzenleme mekanizmasının içeriğinin belirlenmesi ve bundan etkilenebilecek tüm paydaşlarla birlikte etkilerinin ele alınabilmesi adına 4 Mart 2020- 1 Nisan 2020 tarihleri arasında bir "geri bildirim süreci” yürütüldüğü anımsatıldı.
Bu kapsamda, ilgili özel sektör temsilcileri ile kamu kurumları tarafından Ticaret Bakanlığına intikal ettirilen görüşler de dikkate alınarak ülke görüşü hazırlanarak ve Avrupa Komisyonuna iletildiği ifade edildi.
Avrupa Komisyonu tarafından sınırda karbon düzenleme mekanizmasının hayata geçirilmesine ilişkin yürütülen çalışmalar kapsamında, bu defa, başlatılan kamu istişare süreci çerçevesinde hazırlanan anketin 28 Ekim 2020 tarihine kadar anketi cevaplamak isteyen paydaşlar tarafından link üzerinden doldurulmasının beklendiği belirtildi.
Yazıda devamla, Türkiye sektörlerinin de hem kendileri hem de AB’de yakın işbirliği içinde oldukları sektör/kullanıcı sektör kuruluşları aracılığıyla sınırda karbon düzenleme mekanizmasının tasarımına ilişkin bu süreçlere görüşlerini mümkün olduğu ölçüde yansıtmalarının önem arz ettiğinin düşünüldüğü ifade edildi.
Ayrıca, söz konusu anket soruları kapsamında, Türkiye görüşünde yer alan hususlara ilave olarak varsa Komisyona iletilmesinde fayda görülen hususların da Ticaret Bakanlığı ile paylaşılabilmesi için Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’e iletilmek üzere en geç 30 Eylül 2020 tarihine kadar yapiciogluk@oaib.org.tr adresine ilgili formatta iletilebileceği bildirildi. İletilen görüşler Komisyonu nezdinde dikkate getirilmek üzere Ticaret Bakanlığı ile paylaşılacağı belirtildi.
İlgili yazıya ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV