TOBB, Marmara Bölgesi’ndeki Oda ve Borsalarla İstişare Toplantısı Yaptı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında yapılan TOBB Marmara Bölge toplantısı video konferans aracılığıyla gerçekleştirildi. Toplantıda bölge Oda/Borsa Başkanları ekonomik gündeme ilişkin istişarelerde bulundu.TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, salgın başladığından itibaren, Odalar, Borsalar ve Sektör Meclisleri ile birlikte çalıştıklarını vurguladı. Yapılan çalışmalar neticesinde Mart ayında 70 maddelik öneri setini oluşturulduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, bu maddelerin büyük bir kısmının hayata geçtiğini, geçmeye de devam ettiğini belirtti.
Hisarcıklıoğlu, vergi-SGK ödemeleri için vadelendirme imkânı getirilmesi, kamuda bekleyen alacakların ödenmesi, kısa çalışma ödeneği uygulamasının 2020 sonuna kadar devam etmesi, YEKDEM maliyetlerinin azaltılması, GEKAP ile ilgili yüklerin düşürülmesi, uygulamanın 2021’e ertelenmesi, COVID-19’un iş kazası kapsamında olmamasının sağlanması, ilgili yönetmelikte sigorta acentelerinin aleyhine olan maddelerin değiştirilmesi, piyasada kamu kaynaklı rekabeti bozan uygulamalara son verilmesi, tarımsal üretimde kullanılan girdilerinin yüksek fiyatlarına önlem getirilmesi gibi takip ettikleri pek çok konu bulunduğuna işaret etti.
Toplantıda İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da bir konuşma yaparak, sanayinin gelişiminin İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde sürdürebilmesi için bölgedeki illerde yeni sanayi alanlarının oluşturulmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Konu, deprem boyutu ile ele alındığında İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde yeni sanayi alanlarının oluşturulması ihtiyacının daha da arttığını dile getiren Bahçıvan, geçtiğimiz yıl Eylül ayında İstanbul’da yaşanan deprem sonrasında İSO tarafından ilçeler bazında yapılan araştırmada, birçok sanayi binasının 1999 depremi öncesinde inşa edildiğinin ve deprem güvenliği açısından yenilenmesi gerektiğinin ortaya çıktığını aktardı.
Sanayinin yeni yatırım alanları ile ilgili de konuşan Bahçıvan, İSO’nun uzun süredir gündemde tuttuğu “Emlak Sanayi” modeliyle, uygun devlet arazilerinin ve üzerine kamu tarafından inşa edilecek fabrika binalarının sektörlere göre şirketlere uzun süreli kiralama yöntemiyle tahsis edilmesinin hem bu soruna kalıcı çözüm olacağını hem de sanayinin taşınmasını teşvik edeceğini dile getirdi.
Mesleki eğitimin geliştirilmesi ile ilgili görüşlerini de paylaşan Bahçıvan, yapılan çalışmaların olumlu sonuçlarının bu konuda doğru yolda olunduğunu gösterirken, çalışmaları daha da zenginleştirmenin mesleki eğitimin gelişmesine önemli katkıda bulunacağını anlattı. Bahçıvan, bu çerçevede, meslek liseleri ile meslek yüksekokullarının entegre olacağı bir modelin önemli bir fırsat oluşturacağını ifade etti.
Toplantıda Bölge Oda ve Borsa Başkanları da güncel gelişmeler ile ilgili görüşlerini paylaştı.
Kaynak: Gümrük TV