Gümrük Müşavirleri “İkincil İşlem Görmüş Ürünler Türk Menşeli Sayılsın”
Gümrük Müşavirleri Dernekleri, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü muhatap “İlave Gümrük Vergileri” hakkında bir yazı yayımladı.Yazıda; Dahilde İşleme rejimi kapsamında yürütülen işleme faaliyeti sonucu; Asıl işlem görmüş ürün ve ikincil işlem görmüş ürün elde edildiği belirtildi. İhraç kabiliyeti olmayan ikincil işlem görmüş ürünlerin serbest dolaşıma tabi tutulduğu anımsatıldı.
İşleme faaliyeti sonucu elde edilen ikincil ürünlerin, ürüne ve sektöre göre değişmekle birlikte kırıntı, döküntü, hurda gibi ürünler olabildiği gibi, asıl işlem görmüş ürünle aynı tarife pozisyonunda yer alan ancak ihraç kalitesinde olmayan düşük kalitede ve hatalı ürünler olarak üretim prosesinin tabii sonucunun olarak ortaya çıktığı ifade edildi. Düşük kaliteli ürünlerin; makinaların mekanik arızası, teknik sorunlar veya benzer nedenlerle bozuk çıkan, kusurlu olan ve ihraç kalitesinde olmayan ürünler olduğu belirtildi.
Bir örnek verilerek; “İthalatçı firma üçüncü ülkelerden hammadde ithal ediyor ve bunu esaslı sayılan işlem ve işçilikten geçirerek yeni bir ürün elde etmek için bir üretim tesisi kuruyor, Bu işleme faaliyeti sonucu ortaya çıkan asıl işlem görmüş ürün ve ikincil işlem görmüş ürün Kanunun 19 uncu maddesi hükmüne uygun olarak üretim gerçekleştiği ve asıl işlem görmüş ürün ve ikincil işlem görmüş ürün Türk menşe statüsü kazandığı sonucuna ulaşılmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.
Gümrük Kanunu’nun 19 uncu maddesinin açık olduğu, imalatın en önemli aşamasının, ekonomik yönden gerekli görülen işlemlerin o ülkede bu işlem için yapılmış işletmelerde yapılıyor olmasının öngörüldüğü belirtildi.
Yazıda devamla; 3920 tarife pozisyonunun plastikten filmleri, folyo ve şeritleri kapsadığı, bu pozisyondaki birçok ürün için İthalat Rejimi Kararına Ek Karar (Karar Sayısı: 2424) (18.04.2020 t. 31103 s. R.G.) ile (yüzde 40) İGV getirildiği belirtildi.
Kararın 3. Maddesinin (1): “Ekli tablolarda yer alan ve A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilen Avrupa Birliği ve Türk menşeli olmayan eşyadan “Diğer Ülkeler” sütununda belirtilen oran üzerinden ilave gümrük vergisi alınır.” şeklinde olduğu anımsatıldı. İGV’ye ilişkin Kararlarda AB ve Türk menşeli ürünler için İGV öngörülmediği belirtildi.
DİİB (Dahilde İşleme İzin Belgesi) kapsamında üçüncü ülkelerden ithal edilen hammaddelerin ciddi bir üretim prosesinden geçirilerek işlenmesi sonucu elde edilen gerek işlem görmüş, gerekse ikincil işlem görmüş ürünün Türk Menşeli olduğunun mütalaa edildiği ve Gümrük Kanunu 115. Maddesi kapsamında kati ithalata dönüştürülmesi halinde (ürünün bünyesinde yer alan vergiye tabi girdilerin vergilerinin ödenmesi hususu saklı kalmak üzere) ilgili kararın 3. Maddesi gereğince İGV tahsil edilmemesi gerektiğinin düşünüldüğü ifade edildi.
Bu itibarla, söz konusu örnek eşya için; Eşyanın Türk Menşe statüsü kazanıp kazanmadığı ve İGV tahsil edilip edilmeyeceği hususunda doğru beyanda bulunmak ve yaşanması olası mağduriyetlerin önlenmesi bakımından Gümrükler Genel Müdürlüğünce konunun değerlendirilmesi istendi.
İlgili yazıya ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV