AB Stratejik Sanayilerde Dışa Bağımlılığını Azaltmak İçin Harekete Geçiyor
Avrupa Birliği liderleri, Avrupa Komisyon Başkanlığına toplu çağrıda bulunarak, birliğe üye ülkelerin Çin ve ABD’ne bağımlı olduğu stratejik alanların tespit edilmesini ve bu bağımlılığın ne şekilde azaltılabileceğine ilişkin çözüm önerilerinde bulunmasını talep etti.Koronavirüs salgınıyla birlikte ilaç üretimi için gerekli bazı hammaddelerde Çin’e olan bağımlılığını ortaya çıkardığına işaret eden AB liderleri. sanayisinin daha rekabetçi, daha fazla kendi ayakları üzerinde durabilme yeteneğine sahip ve krizlere karşı daha dirençli olmasının gerekliliğinin altını çizdi.
Brüksel’de iki gün süren zirvenin ardından bir araya gelen liderler, AB Komisyonunun başta sağlık olmak üzere tüm duyarlı sanayi ekosistemlerindeki kritik bağımlılıkları tespit ederek, bu bağımlılıkların en aza indirilmesi için alınması gerekli olan tedbirlerin bir öneriler paketi şeklinde sunulmasını istedi.
27 ülkeden oluşan AB’de liderler dijital bulut ve batarya teknolojilerinde ABD’nin gerisinde kalmış olmasından endişe duyduklarını dile getirdi.
Salgın bittiğinde AB ülkelerinin ekonomiyi tekrar eski hızına döndürmek için ayırmış oldukları 750 milyar avro tutarındaki fonun harcanmasında özellikle dijital ve çevreci teknolojilerin öncelikli sektörler arasında olacağı belirtildi.
AB liderleri bu doğrultuda yaptıkları ortak açıklamada özellikle Nesnelerin İnterneti, Avrupa Batarya İttifakı ve Temiz Hidrojen İttifakı projelerinin üzerinde odaklanılması gerektiğini vurguladı. AB liderleri, hammadde, mikro işlemciler, telekomünikasyon ağları, düşük karbonlu ve bulut platformlu sanayiler gibi alanlarda yeni ittifak projeleri geliştirilmesi için de çağrıda bulundular.
AB liderleri ayrıca, AB’nin 2021 ile 2027 yılları arasındaki yedi yıllık bütçesi olan 1.8 trilyon avronun ve buna bağlı iyileşme fonunun önemli bir kısmının, süper bilgisayar, kuantum bilgisayarı, blok zinciri, insan merkezli yapay zeka, mikro işlemci, 5G ağları, güvenli iletişim ve siber güvenlik alanlarına ayrılması konusunda da anlaşmaya vardı.
Kaynak: Gümrük TV