2008/2 Sayılı Tebliğde Hangi Tasarımcılar Destek Kapsamında?
Şirketlerin yurtdışı pazarlara yönelik yüksek katma değerli ürün geliştirmek amacıyla yürütecekleri tasarım ve ürün geliştirme projelerine ilişkin giderleri, 2008/2 sayılı “Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ”in 6/A maddesi uyarınca Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmekte.2008/2 sayılı Tebliğde “Tasarımcı: Faaliyet alanına göre ilgili mesleki örgüte üye olan veya tasarım ya da tasarımla ilgili alanlarda yükseköğrenim görmüş Türk tasarımcıları ifade eder.” hükmü yer alıyor. Bu maddede bahsi geçen yükseköğrenim; ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde verilen eğitim programlarını kapsıyor.
Tasarım ve ürün geliştirme projesi destek kapsamına alınan şirketlerin tasarım departmanlarında görev yapan tasarımcıların mezun olduğu eğitim programlarının içeriği ve şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektörler itibariyle tasarım departmanının ihtiyaçları farklılaşabiliyor. Bu nedenle; uygulamada istihdam desteğinden faydalandırılmak istenen çalışanın mezun olduğu eğitim programının içeriği, tasarıma yönelik almış olduğu dersler, şirketteki görev tanımı ve iş sözleşmesinin kapsamı ile şirketin faaliyet gösterdiği sektörün gerekliliklerinin yanı sıra, çalışana ait iş çıktıları da göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılıyor.
Ticaret Bakanlığının 13.04.2020 tarihli talimatları ile Teknik ve Mesleki Eğitim Fakülteleri ile Meslek Yüksek Okullarının ilgili bölümlerinden mezun kişilerin transkriptleri incelenerek, bölüm derslerinin içeriğinin tasarım ve ürün geliştirme faaliyetlerine ilişkin alanları kapsadığının ve bu kapsamda alınan eğitimin çalışanın şirketteki görev tanımının kapsamı ile uyumlu olduğunun tevsik edilen iş çıktılarıyla tespit edilmesi halinde, 2008/2 sayılı Tebliğ kapsamında tasarımcı olarak değerlendirilmesi uygun görülüyor.
Öte yandan; 2008/2 sayılı Tebliğ çerçevesinde şirketlerin destek kapsamına alınan tasarım ve ürün geliştirme projeleri için istihdam edilen tasarımcı, modelist ve mühendislerin istihdam harcamaları da desteklenmekte. Ancak, mezuniyet belgesinde mezun olunan bölüm başlığında ‘tekniker’ ifadesinin geçtiği ve/veya şirketteki iş sözleşmesi/görev tanımından tekniker olarak istihdam edildiği tespit edilen personele ait istihdam giderlerinin 2008/2 sayılı Tebliğ destek kapsamında değil.
Kaynak: Gümrük TV