Afrika Kıtasında Türk Yatırımları 6 Milyar Dolara Ulaştı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin bir rekabet ilişkisi değil, tam anlamıyla ekonomik iş birliği olduğunu belirtti.Pekcan, Afrika ile ticaret hacminin geçen sene yüzde 7 artışla 26,2 milyar dolar seviyesine ulaştığına dikkati çekti.
Bu yıl küresel ticaretteki yavaşlamaya rağmen 9 ay itibarıyla 18,2 milyar dolarlık ticaret hacmini yakaladıklarını ifade eden Pekcan, 2001 yılında Afrika'nın ithalatında Türkiye'nin payı yüzde 1 seviyesindeyken bugün bu oranın yüzde 3'e çıktığını, kıtadaki Türk yatırımlarının da 6 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Pekcan, dünyanın her yerinde başarılı ve prestijli projeler gerçekleştiren müteahhitlerin bugüne kadar Afrika kıtasında Türk Eximbank'ın da destekleriyle toplam 70 milyar dolar değerinde 1500'e yakın projeyi başarıyla tamamladığına dikkati çekerek, "İkili ticaret ve yatırım ilişkilerimizin önümüzdeki süreçte çok daha ileri noktalara taşınacağını değerlendiriyoruz. Bunun için Afrika ülkelerinden dostlarımızla ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
Ekonomik fırsatlar ele alınacak
Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda, Bakanlar Konferansı'nın yanında çeşitli kuruluşlardan ve özel sektörden temsilcilerin katılımıyla, ülkeler arasında yeni ekonomik fırsatların konuşulacağı pek çok önemli oturumun yapılacağını söyleyen Pekcan, "Pandeminin yarattığı zorluklar ve pandemi sonrası fırsatları değerlendirirken pek çok başlıkta istişareler sağlanacak. Sağlık alanındaki iş birliğini ticaret ve yatırım boyutlarıyla ele alacağımız bir platformu çalışacağız. Ayrıca, e-ticaret konusu gibi güncel ve önemli konuları görüşeceğiz. Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması'nın ilişkilerimize olası yansımalarını değerlendireceğiz. Ayrıca kadın girişimciliği gibi önemli konularda görüş alışverişinde bulunma fırsatını değerlendireceğiz. Afrika'da tarım alanında nasıl iş birliği yapabiliriz bu konuları da ele alacağız. Tüm başlıklarda oldukça verimli sonuçlar çıkaracağımızı ümit ediyoruz." dedi.
Pekcan, geçen sene korumacılık önlemlerinin etkisi altında pek çok ülkenin ihracat kayıpları yaşadığına ve küresel ölçekte toplam ihracatın yüzde 2,8 azaldığına işaret ederek, "Türkiye, dinamizmine yaraşır bir şekilde ihracatını artıran ilk 50 ülke arasında 6. sırada yerini almıştır. Korumacılık önlemlerine rağmen dış ticarette geçtiğimiz sene gösterdiğimiz direncin ve dinamizmi bu sene, olumsuz pandemi şartlarına rağmen aynen sergilemeye devam ediyoruz." dedi.
Neden Türkiye?
Pek çok ihracat pazarında ciddi daralmaya rağmen 9 ay itibarıyla ihracatın 118,4 milyar dolar seviyesine ulaştığını hatırlatan Pekcan, "OECD'nin son raporunda da görüldüğü üzere, Türkiye 2020 yılında OECD ülkeleri arasında Çin ve Güney Kore'nin ardından en az ekonomik küçülme hissedecek ülke pozisyonundadır. Tüm bu değerler ve pek çok öncü gösterge, Türkiye'nin pandemi sonrasında en hızlı toparlanmayı yaşayacak ülkelerden birisi olacağına işaret etmektedir. Bu çerçevede, Afrikalı dostlarımızın huzurunda ve onlarla birlikte soracağımız "Neden Türkiye?" sorusunun yanıtı aslında oldukça basit. Çünkü Türkiye, sanayi altyapısı, beşeri kaynakları, jeo-stratejik konumuyla aynı zamanda kendi belirlediği hedefler doğrultusunda güçlü, dirayetli ve istikrarlı biçimde ilerleyebilen bir ülke olmasından ötürü bugün küresel ekonominin en dinamik aktörlerinden birisidir ve küresel değer zincirleri içindeki konumunu her geçen gün güçlendirmektedir. İşte bu yanıt, Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki ilişkiler bakımından da büyük anlamlar taşımaktadır. Önümüzdeki süreçte, yepyeni ortaklıklar kurabilir, karşılıklı fayda temelinde pek çok ekonomik fırsatı birlikte değerlendirebiliriz. Bugünkü etkinliğimiz de bu yönde attığımız önemli bir adım olacaktır." dedi.
"Türkiye ve Afrika kıtası arasında iki tür yakınlık bulunuyor"
Pekcan, Türkiye ve Afrika kıtası arasında iki tür yakınlık bulunduğunu dile getirerek, "Birisi coğrafi yakınlık, bu bize ekonomik ilişkilerimizi geliştirme noktasında büyük avantaj sağlıyor. Diğer yakınlığımız ise en az coğrafi yakınlık kadar önemli olan, gönül dünyamızdaki yakınlığımızdır. Özellikle gönüllerimizdeki yakınlıktan hareketle, ekonomik ortaklığımızın gelişerek ve güçlenerek devam edeceğine inanıyorum." diye konuştu.
Kaynak: Gümrük TV