Brexit Sürecinin Ardından Çelik Koruma Önlemi Nasıl Olacak?
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) “Birleşik Krallık / Çelik Korunma Önlemi” konulu bir duyuru yayımladı.Duyuruda; Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya atıfla, Avrupa Komisyonu tarafından çelik ithalatına karşı bir korunma önlemi uygulandığı anımsatıldı.
Birleşik Krallık (BK)'nin 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren Avrupa Birliği'nin bir parçası olmaktan çıkmasına istinaden Birleşik Krallık Dış Ticaret Departmanı tarafından Avrupa Birliği (AB) tarafından çelik ithalatına karşı uygulanan korunma önleminin incelendiği ve bu kapsamda 1 Ekim 2020 tarihinde "Geçiş Soruşturması” (transition review) başlatıldığı belirtildi.
Geçiş soruşturmasında Birleşik Krallık’ın, AB tarafından yapıldığı gibi 2013-2017 yılları arasındaki ithalatı inceleyecek, önlemin kaldırılması halinde ithalat artışının yeniden meydana gelip gelmeyeceği, yerli üreticiler için bir zararın oluşup oluşmayacağı, üreticileri korumak amacıyla önlemin devam etmesinin zorunlu olup olmadığı ve alternatif bir önlem uygulamasının daha iyi olup olmayacağı hususları incelenecek.
Önlemin devamına karar verilmesi halinde 1 Ocak 2018 - 30 Haziran 2020 döneminde gerçekleşen ithalatın da analiz edilebileceği ve kotaların artırılması, kota dağıtımının değiştirilmesi, kotayı aşan ithalatta uygulanan verginin azaltılması, önlem süresinin artırılıp azaltılması, liberalizasyon oranının değiştirilmesi, kota dağıtım koşullarının değiştirilmesi hususlarının uygun olup olmadığının da değerlendirileceği belirtildi.
Öte yandan, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren BK'nın AB'den ayrılacağı göz önünde bulundurularak, geçiş soruşturması tamamlanana kadar halihazırda uygulanan AB önleminin BK açısından 30 Haziran 2021 tarihine kadar nasıl uygulanmaya devam edileceğine ilişkin olarak bir kararın yayımlandığı ifade edildi.
Buna göre; AB tarafından 26 kategoride uygulanan önlemin 19 kategorisinde BK içerisinde üretim olduğu görüldü. Bu sebeple bu kategorilerde önlemin AB önlemine paralel olarak 30 Haziran 2021 tarihine kadar devam edeceği, geri kalan 7 kategoride ise önlemin 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle sonlandırılacağı belirtildi.
Önlemin devam edeceği kategorilerdeki tarife kontenjanlarının AB'nin uygulamasına paralel olarak 2015-2017 yılları arasındaki ithalat baz alınarak hesaplanacağı ifade edildi. Korunma önlemi uygulanmaya devam edilmeyecek olan 7 kategori içerisinde Türkiye’nin yalnızca 9 (soğuk haddelenmiş paslanmaz saclar) ve 24 (diğer dikişsiz borular) numaralı kategorilerde AB önlemine tabi olduğu belirtildi. Dolayısıyla 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren 9 ve 24 numaralı kategoriler Türkiye açısından AB önlemi kapsamında olmaya devam ederken, BK önleminden kaldırılacağı bildirildi.
Türkiye’ye BK tarafından uygulanacak korunma önleminde;
- 1 (alaşımsız ve diğer alaşımlı sıcak hadde ürünleri),
- 12 (alaşımsız ve diğer alaşımlı ticari ve hafif profiller),
- 13 (inşaat demiri),
- 20 (gaz boruları),
- 21 (kutu profiller),
- 25B (geniş çaplı borular),
- 26 (diğer dikişli borular),
- 27 (alaşımsız ve diğer alaşımlı soğuk işlenmiş çubuklar)
- 28 (alaşımsız tel) numaralı kategorilerde ülke kotasına tabi olacak.
4 (metalik kaplanmış saclar) numaralı kategoride diğerleri kotasına tabi olacak.
AB uygulamasına paralel olacak şekilde, kullanılmayan kotalar bir sonraki çeyreğe devredilecek. AB uygulamasına benzer şekilde bazı kategorilerde ülke kotasına tabi olunan ürünlerde ülke kotasının tükenmesinin ardından son çeyrekte diğerleri kotasından kararda belirlenen miktarlar dahilinde faydalanılabilecek.
Halihazırda BK tarafından 1 Ocak 2021 itibariyle uygulanmaya başlanacak olan korunma önlemi çerçevesinde kalan kotaların hangi sistem üzerinden takip edilebileceğine ilişkin bir bildirimin yapılmadığı, bu konuya ilişkin bir bildirim yapıldığında ayrıca iletileceği belirtildi.
Ayrıca BK tarafından 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren uygulanacak kotaların açıklanması sebebiyle buna paralel olarak AB tarafından da BK'nın bir üçüncü ülke olarak değerlendirileceği ve kotaların buna göre yeniden dağıtılacağı bir düzenleme yapmasının beklendiği ifade edildi.
Birleşik Krallık Korunma Önlemi ile AB Korunma Önlemi Arasındaki Farklar için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV