Shoedex2020 Sanal Deri Ürünleri Fuarı Başladı
Türkiye’nin ilk sanal fuarı, Shoedex2020 Deri Ürünleri Fuarı, 13-15 Ekim 2020 tarihlerinde Türk deri ürünleri ihracatçılarıyla, ithalatçıları ikinci kez buluşturdu.Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Shoedex2020 Sanal Deri Ürünleri Fuarı’nın açılış töreni online ortamda gerçekleştirildi.
Turagay: “Deri ürünlerinde Çin’in hegomanyasını kırabiliriz”
Açılışta konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Deri ürünleri ihracatında dünya genelinde Çin’in hegomanyası olduğunu, dünya genelindeki tedarikçilerin bu hegomanyayı kırmak istediğini kaydetti.
Ticaret Bakanlığı olarak pandemi döneminde sanal fuarlar ve sanal ticaret heyetlerini destek kapsamına aldıklarını ve Türk ihracatçısının rekabetçiliğini arttırmayı hedeflediklerini dile getiren Turagay, “Pandemi döneminde deri ürünleri sektöründe Çin’in hegomanyasını kırmak için Türkiye konumu itibariyle avantajlı, bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Shoedex2020 Deri Ürünleri Fuarı’na 59 ülkeden alıcılar katılıyor, Türk deri ürünleri ihracatımızın pandemi öncesi seviyeleri yakalayacağına inanıyoruz” dedi.
Turagay, 2020 Nisan ayında dünya ekonomisinde yüzde 12,9 olarak öngörülen daralmanın Dünya Ticaret Örgütü tarafından yüzde 9,2 olarak revize edildiğini, Türk ihracatının 2020 yılının üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre yüzde 33,6’lık artış kaydettiğini, Türk ekonomisinin pandemi sürecindeki daralmadan V şeklinde hızlı bir çıkış sergileyeceğini sözlerine ekledi.
Gülle: “Ayakkabı sektörü 439 milyon dolar dış ticaret fazlası veriyor”
Shoedex2020 Deri Ürünleri Fuarı’nın kapılarını ikinci kez açmasının ayakkabı, çanta ve saraciye sektörlerinin gücünü ve potansiyelini göstermesinin yanında sanal fuarlara olan ilginin katlanarak arttığının da bir göstergesi olarak nitelendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, üç günlük süreçte Shoedex2020 Fuarı’nın rekor katılımla birçok yeni iş görüşmesine aracılık edeceğini kaydetti.
Sektörlerin ihracat rakamları incelediğinde; Ayakkabı sektörünün 2019 yılında 439 milyon doları aşkın dış ticaret fazlası verdiğinin altını çizen Gülle, “Ayakkabı ihracatımızda Rusya 105,2 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken, Irak 69,5 milyon dolar ihracatla ikinci, Almanya ise; 58,8 milyon dolar ihracatla öne çıkmakta. İhraç pazarlarımızda başlayan normalleşme adımları ile beraber, sektörlerimiz hızlı bir rehabilitasyon süreciyle ihracatta salgın öncesi rakamlarına ulaşmış durumda” bilgilerini paylaştı.
Ayakkabı sektörünün pandemiden kaynaklı talep şokunu Temmuz ve Eylül aylarındaki ihracat performansı ile geride bıraktığına işaret eden Gülle, şöyle devam etti; “Ayakkabı sektörünün ihracat rakamlarının Temmuz ve Eylül aylarında 70 milyon doları aşması Sektörümüzün geleceği adına önemli sinyaller veriyor. Bugün, fuarımıza katılan tüm sektörlerimizin yeni dönemde ülkemize ve Türkiye markasına kazandıracağı başarılara yürekten inanıyoruz.”
Eskinazi; “Dijital pazarlamaya en hızlı uyum sağlayan birlik olduk”
Shoedex2020 Deri Ürünleri Fuarı’nın açılış töreninin moderatörlüğünü yapan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, EİB olarak pandemi döneminde dijital pazarlamaya en hızlı uyum sağlayan ihracatçı birliği olduklarını dile getirdi.
Eskinazi, sanal fuarcılığın gelişimi adına Ticaret Bakanlığı’nın çok hızlı aksiyon alarak sanal ticaret heyeti ve sanal fuarcılığı destek kapsamına aldığını anlattı.
Zandar; “Amerika’dan Avustralya’ya tüm alıcıları Shoedex2020’de ağırlıyoruz”
Shoedex2020 Deri Ürünleri Fuarı’nın açılış töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Sanal Fuarlar Komitesi Başkanı ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, “Dünyanın pek çok ülkesine ulaştık. Fiziksel fuarlara getiremediğimiz ülkelerden müşterileri sistemimize kattık. Güney Amerika’dan Afrika’ya, Avustralya’dan Asya’ya kadar pek çok kıtadan ziyaretçiler bugün itibari ile fuar sistemimizde aktif oldular” dedi.
Shoedex2020 Deri Ürünleri Fuarı’na 70’in üzerinde deri ürünleri ihracatçısı firmawww.shoedex.eventsadresinden katılırken, 59 ülkeden yüzlerce alıcıyla binlerce ikili iş görüşmeleri yapacak.
Shoedex Deri Ürünleri Fuarı önümüzdeki yıllarda her yıl iki kez düzenlenecek ve Türk deri ürünlerinin sanal ortamda ihracatına katkı sağlayacak.
Türkiye, 2020 yılının Ocak – Eylül döneminde 988 milyon dolarlık deri ürünleri ihracatına imza atarken, Ayakkabı sektörü 620 milyon dolarlık ihracatla aslan payını aldı. Saraciye sektörü 127 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, deri konfeksiyon sektörünün Türkiye’ye kazandırdığı döviz tutarı 118 milyon dolar şeklinde kayıtlara geçti. Deri postlar ihracatından ise, 123 milyon dolar döviz geliri elde edildi.
Kaynak: Gümrük TV