Rejenere Cips, Elyaf ve İplik İthalatı
Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü “Rejenere Cips, Elyaf ve İplik İthalatı” hakkında bir yazı yayımladı.Yazıda; İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla; İthalat Rejimi Kararının 7 inci maddesinden bahisle Ticaret Bakanlığına geçmişte yapılan taleplere ilişkin olarak kullanılmış giyim eşyası ve mensucattan mamul benzeri eşya veya paçavra şeklindeki ürünler ve bu ürünlerin didilmesi suretiyle elde edilen elyaflar, telefler ve lif döküntülerinin anılan Karar maddesi kapsamında değerlendirilerek yerli üretimi korumak amacıyla ithalatına izin verilmediği belirtildi.
Öte yandan, 2018 yılında İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) tarafından küresel hazır giyim markalarınca tüketicilerden toplanan kullanılmış ürünlerden elde edilen girdilerin ithaline, Türkiye’den ihraç edilecek yeni ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere, söz konusu Kararın 7. Maddesi kapsamında izin verilmesinin talep edildiği ifade edildi.
Bu kapsamda ilgili maddeye ilişkin uygulamaya halel getirilmemesi ve Türkiye’deki mevcut üretimin korunmasını temin için tüketiciden toplanarak elyaf veya kırpıntı haline getirilmiş, nihai ürün şeklinde olmayan (iplik, kumaş, giysi vb.) ve bunlardan üretilen nihai ürünün tamamının yurtdışına ihraç edilmesi kaydıyla söz konusu eşyanın Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilmesinin uygun değerlendirildiği bildirildi.
Ayrıca, son dönemlerde yapılan firma başvuruları ve İTKİB’den alınan görüş yazılarında; yerli üreticilerin hem iç pazarda hem de dünya pazarında sahip olduğu payı korumak ve rekabetçiliğini sürdürmek için hammadde olarak kullanacağı geri dönüştürülmüş (rejenere) girdiden üretilmiş yeni ürünlerin ithalatının bahse konu Kararın 7. Maddesi kapsamında değerlendirilmemesi ve ithaline izin verilmesinin talep edildiği ve söz konusu talebin olumlu değerlendirildiği belirtildi.
Kullanılmış ürünlerin geri dönüşümünden elde edilen girdiler kullanılarak üretilen yeni ürünlerin kullanılmış eşya olmadığı, bunların ithalatının Türkiye’nin istihdam, üretim ve ihracatında olumlu etkisi olacağı dikkate alınarak “geri dönüştürülmüş (rejenere) malzemeden üretilen 39.07 GTP kodu altında sınıflandırılan polietilen tereftalat cips; 5503.20 GTP altında sınıflandırılan poliester elyaf ve 54.02 ve 55.09 GTP altında sınıflandırılan sentetik ipliklerin ithalatının uygun görüldüğü bildirildi.
.
Konuyla ilgili işlemlerin İthalat Rejimi Kararının 7 nci maddesi bağlamında belirtilen görüşler doğrultusunda tekemmül ettirilmesini istendi.
İlgili yazıya ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV