TİM Avrupa Yeşil Mutabakatı Farkındalık Toplantılarına Başladı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Avrupa Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri kapsamında 27 ihracatçı sektörü kapsayacak şekilde “TİM Avrupa Yeşil Mutabakatı Farkındalık Toplantıları” düzenliyor.TİM, Avrupa Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı farkındalık toplantılarının ilkini “Enerji ve Kaynak Yoğun Sektörler” başlığıyla gerçekleştirdi. Toplantıda sektör uzmanları mütabakata uyum sürecini değerlendirdi.
Online toplantı serisinin ilki 26 Ekim Pazartesi günü TİM Başkanı İsmail Gülle'nin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Otomotiv Endüstrisi, Çelik, Demir ve Demir Dışı Metaller, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Makine ve Aksamları, İklimlendirme Sanayi, Çimento, Cam Seramik, Toprak Ürünleri ve Madencilik sektörlerinin Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum süreci sektör uzmanları tarafından masaya yatırıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracatımızın yüzde 50'ye yakınını, Avrupa Birliği'ne gerçekleştiriyoruz. Avrupa Birliği pazarındaki her türlü gelişme, genel ihracattaki seyrimizi de etkiliyor. Bu pencereden baktığımızda, Avrupa Yeşil Mutabakatı, gündemimizde en üst sırada yer alan hususlar arasında bulunuyor” dedi.
Avrupa Yeşil Mütabakatının hedeflerinden bahseden Gülle “Avrupa Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri kapsamında 2050 yılına kadar “Avrupa kıtasını iklim nötr hale getirmek” hedefi ile bir dizi derinden dönüştürücü politikalar tasarlıyor. Birlik, bu mutabakatla, karbon kaçağı riskini azaltmak amacıyla, eşyanın karbon içeriğini doğrudan yansıtan bir ithalat fiyatı oluşturmayı hedefliyor. Bunu da karbon kaçağı riskinin yüksek olduğu ve ilk etapta etkilenmesi muhtemel enerji yoğun sektörlerde başlatmak istiyor. Dolayısıyla Avrupa Birliği kademeli olarak yeni sektörel stratejiler, vergi düzenlemeleri, eylem planları, finansman araçlarını uygulamaya koyacak. Bu hedeflere ulaşılması ve yeşil dönüşümün gerçekleştirilmesinde, AB'nin ticari ortaklarına sunacakları kaynaklardan bizim de en iyi şekilde istifade etmemiz gerekiyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı, sadece iklim değişikliği ile yetinmeyen, biyolojik çeşitlilikten, atık ve hava kadar tüm çevre konularını ele alan bir politikaların neticesi olarak karşımıza çıkıyor. Mutabakatla birlikte; tarımdan gıdaya, otomotivden madenciliğe birçok sektörün, üretim, pazarlama ve ihracat süreçlerinde önemli değişimler yaşanacaktır. Bu değişimlere dikkat çekmek, ihracatçılarımızı ve hedef sektörlerimizi bilgilendirmek amacıyla değerli hocalarımızla ve sektör uzmanlarıyla farkındalık toplantıları serimize devam edeceğiz.” dedi.
Kaynak: Gümrük TV