Geri Gelen Eşya
Gümrük Müşavirleri Dernekleri, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü muhatap “Geri Gelen Eşya” hakkında ortak bir yazı yayımladı.Yazıda; Gümrük Kanununun 168. maddesinin; “1.Fıkrası; Serbest dolaşımda bulunan eşya, Türkiye Gümrük Bölgesinden veya Türkiye’nin anlaşmalarla dâhil olduğu gümrük birliği gümrük bölgelerinin diğer bir noktasından ihraç edildikten sonra üç yıl içinde yeniden serbest dolaşıma girmesi halinde ve beyan sahibinin talebi üzerine, ithalat vergilerinden muaf tutulur. Üç yıllık süre, beklenmeyen haller veya mücbir sebeplerle uzatılabilir.
2. Fıkrası; 1 inci fıkrada belirtilen ithalat vergilerinden muafiyet;
a) Aynen ihraç edildiği durumda olması hali hariç, hariçte işleme rejimi çerçevesinde Türkiye Gümrük Bölgesinden ihraç edilen eşyaya,
b) İhracı, bir dış ticaret önlemine konu olan eşyaya, Tanınmaz.” Hükümlerine amir olduğu anımsatıldı.
Türkiye gümrük bölgesinden kesin ihracı yapılan eşyanın 3 yıl içerisinde geri gelmesi durumunda 4458 Sayılı Gümrük Kanununun 168. Maddesi gereğince gümrük vergilerinden muaf olarak tekrar serbest dolaşıma tabi tutulmak istendiği zaman, hangi gerekçe ile geri gönderildiğinin gümrük yönetmeliğinin 446. Maddesi kapsamında, Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki alıcıdan veya Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki yetkili kurumlardan alınacak belgelerle gümrük idaresine ispatının gerektiği belirtildi.
Gümrük Müşavirleri Derneklerine, özellikle EK:23 muhteviyatı kesin ihracı yapıldıktan sonra geri gelen eşya için verilen beyanname muhteviyatı eşyaların fiziki muayenesine gidildiği , kapların üzerinde ihracatçı firmanın unvanının, markasının veya Türkiye’deki üretici isminin yer aldığı, eşyanın ticari isminin beyanname ile beyan edilen eşya ismi aynı olduğu gibi durumlar tespit yapılmasına rağmen, gümrük idaresince kesin ihracı esnasında uygulanmamış olan laboratuvar tahlili yapılması sonucunda tahlil sonucunda eşyanın tanımı ve eşya tespitinde farklılık olmamasına rağmen eşyanın beyan edilen G.T.İ.P. dan farklı bir G.T.İ.P. da olduğu tespit edildiği durumlarda ise bu defa Gümrük Kanunun 234. Maddesi gereğince işlem tesis edildiği yönünde bilgiler geldiği belirtildi.
İhracat işlemleri esnasında ayniyat tespiti için, laboratuvar tahlili, fotoğraf vb. gibi ayniyat tespit işlemleri yapılmadığından, eşyaların geri gelmesi durumunda yapılan tahlil sonucu eşyanın ihracat beyanındaki G.T.İ.P’in hatalı verilmiş olması eşyanın aynı eşya olmadığı sonucunu doğurmadğı ifade edildi.
Gümrük Yönetmeliğinin 196. Maddesine konu çoğu ihraç eşyası üzerinde üretici ismi, markası v.b. emarelerin olduğunu ve bunların ihracatçı firmalar ve ürettikleri eşyalarla uyum gösterdiği, tahlil sonucunda belirlenen G.T.İ.P farklı olsa bile geri gelen eşyanın ihracat beyannamesindeki tanımdan farklı olmadığı ve dolayısıyla geri gelen eşya ile ihraç edilen eşyaların gerçekte aynı eşyalar olduğu durumlarda G.T.İ.P. nun tek başına değişiklik gösterdiği durumlarda eşyanın G.K. 168.maddesi kapsamında serbest dolaşıma girişinde İthalat vergilerinden muaf tutulması gerektiğinin mevzuatlar kapsamında anlaşıldığı belirtildi.
Yazıda sonuç olarak, uygulamalarda yeknesaklığın sağlanması ve olası mağduriyetlerin önlenebilmesi açısından Gümrükler Genel Müdürlüğünden görüş talep edildi.
İlgili yazıya ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV