Çin'in Avustralya Kömür Yasağı, Moğolistan'a Yaradı
Pekin'in Avustralya kömürü üzerindeki yasağı, Moğolistan'dan ithalatın artmasına neden olurken, Moğolistan’ın Çin'in en büyük tedarikçisi konumunu yeniden kazanabileceği değerlendiriliyor.Pekin'in Avustralya'dan ithalatı yasaklamasının ardından Çinli çelik üreticileri ve elektrik santralleri Moğolistan'dan daha fazla kömür almaya başladı. Buna karşın fiyat, kalite ve lojistik zorluklar, bazı kullanıcıların geçiş yapmasının kolay olmayacağına işaret ediyor.
Analistler, Avustralya'nın koklaşabilir taş kömürünü ve termik kömürünü kapatma kararında siyasetin bir rol oynamış olabileceğini, ancak politikasız yapmanın pratik zorluklarının yasağı zaman içinde yeniden düşünmeye zorlayabileceğini ifade ediyor.
Kuzeyde Çin ile sınır komşusu olan Moğolistan'dan gelen kömürün, özellikle ABD, Rusya ve Kanada gibi daha uzakta bulunan tedarikçilerin talepte kısa vadeli bir artışı karşılayamaması nedeniyle Avustralya’nın kömürünün en bariz ikamesi olduğu ifade ediliyor.
Kuzey Çin'deki kullanıcılar değişikliği büyük ölçüde gerçekleştirebilecekken, güney Çinliler Moğolistan'dan kömür taşımanın lojistik zorlukları ve masrafları nedeniyle bunun daha zor olacağı değerlendiriliyor. Avustralya ithalatına uygulanan yasağın devam etmesi durumunda birçok kişinin daha pahalı yerli kömüre yönelmek zorunda kalacağı belirtiliyor.
Moğolistan, Çin'e şu anda günde kömür yüklü 1.000'den fazla kamyon gönderiyor. Moğol kömürünün artan kullanımı, ülkenin, özellikle çelik üretiminde kullanılan koklaşabilir taş kömürü olmak üzere, Çin'e en büyük emtia tedarikçisi konumunu yeniden kazanmasına olanak sağlayabilir.
Moğolistan, karantina uygulamalarının ve sınırların kapatılmasının üretimi kısması ve tedarik zincirlerinin aksamasının ardından bu yılın başlarında üst sıradan düşmüştü.
Çin ve Moğolistan, geçtiğimiz hafta Asya-Pasifik Ticaret Anlaşması'na (APTA) katılımını takiben, Moğolistan'ın su ürünleri, meyve ve sebzeler ve kimyasal ürünler de dahil olmak üzere Çin ihracatı kategorisinde 366 üründe tarifeleri düşürmeyi kabul etti. Bu durumun ikili ticareti artıracağı ifade ediliyor.
Çin Ticaret Bakanlığı, Moğolistan'ın anlaşma uyarınca karşılıklı tarife indirimlerinden yararlanacağını söyledi ve Moğolistan'ın APTA'ya katılımının Kuşak ve Yol Girişimi projeleri için daha fazla fırsat açabileceğini ekledi.
Kaynak: Gümrük TV