Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği Yayınlandı
Bugün yayınlanan Resmi Gazetede Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği yer aldı.Yönetmelik; telsiz ekipmanlarının temel gereklere uygun olarak piyasaya arz edilmesi, piyasada bulundurulması ve hizmete sunulmasına ilişkin iktisadi işletmecilerin yükümlülükleri, telsiz ekipmanlarının uygunluğu, uygunluk değerlendirme kuruluşları ile piyasa gözetimi ve denetimi ile ilgili usul ve esasları düzenliyor.
Yönetmelik; Devlet ve kamu güvenliği, savunma ve Devletin ceza hukuku alanındaki faaliyetlerinde kullanılan özel amaçlı ekipmanlar ile mevzuatta belirtilen bazı ekipmanlar hariç tüm telsiz ekipmanlarını kapsıyor.
İthalatçılar sadece bu Yönetmeliğe uygun telsiz ekipmanlarını piyasaya arz edebiliyor.
İthalatçıların Yükümlülükleri
İthalatçılar; telsiz ekipmanlarını piyasaya arz etmeden önce imalatçının, ilgili uygunluk değerlendirme prosedürünün gerçekleştirdiğini ve telsiz ekipmanının radyo spektrumunun kullanımına ilişkin uygulanabilir gerekleri ihlal etmeden Türkiye’de veya en az bir AB üyesi ülkede çalıştırılabilecek şekilde imal edildiğini garanti etmesi gerekiyor. İthalatçılar, imalatçı tarafından teknik belgelerin hazırlanmasını, telsiz ekipmanının CE işaretini taşımasını ve yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte verilmesini ve imalatçının bu gerekliliklere uygun hareket etmesini sağlaması gerekiyor. İthalatçıların, temel gereklere uygun olmayan telsiz ekipmanını uygun hale getirene kadar piyasaya arz edemiyor. Ayrıca telsiz ekipmanının risk teşkil etmesi halinde, ithalatçı bu durumu imalatçıya ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirmesi gerekiyor.
İthalatçı, ismini, tescilli ticarî unvanı veya markasını ve posta iletişim bilgilerini telsiz ekipmanı üzerinde veya telsiz ekipmanının boyutu ya da yapısının buna izin vermediği durumlarda ambalajında veya beraberindeki dokümanda belirtmesi gerekiyor. İthalatçı ile irtibat sağlamak üzere tek bir posta adresi belirtilmesi gerekiyor. İletişim bilgileri, Türkçe veya tüketiciler ile diğer son kullanıcılar tarafından kolaylıkla anlayabileceği ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun kabul edeceği bir dilde olması gerekiyor.
İthalatçılar, telsiz ekipmanı ile birlikte güvenlik bilgilerinin ve kullanım talimatlarının Türkçe olarak verilmesini sağlaması zorunlu.
İthalatçı, kendi sorumluluğu altındaki telsiz ekipmanlarının depolama ve nakliye koşullarında, temel gereklere uygunluğunun tehlikeye atılmamasını temin etmesi gerekiyor.
İthalatçı, telsiz ekipmanlarının teşkil ettiği risklerle ilgili olarak nihai kullanıcıların sağlığını ve güvenliğini korumak için piyasada bulunan cihazlardan numune alarak testlerini gerçekleştirerek inceleme yapması gerekiyor. Gerekli olması halinde cihazlara ilişkin şikâyetlerin, uygun olmayan ve geri çağırılan cihazların kaydının tutulması ve dağıtıcıların bilgilendirilmesi gerekiyor.
İthalatçı, piyasaya arz ettiği telsiz ekipmanının Yönetmeliğe uygun olmadığını bildiği veya bilmesi gerektiği hallerde ya da uygunsuzluğun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından tespit edilmesi durumunda, ekipmanı uygun hale getirmek, piyasadan çekmek veya geri çağırmak için gerekli düzeltici önlemleri almakla yükümlü. İthalatçıların, telsiz ekipmanının risk taşıması durumunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna, özellikle uygunsuzluk durumu, bu kapsamda alınan düzeltici önlemler ve bunların sonuçları ile ilgili her türlü bilgiyi vermesi gerekiyor.
İthalatçı, teknik dosya ve AB uygunluk beyanının bir kopyasını, telsiz ekipmanının piyasaya arz edilmesini müteakip 10 yıl süreyle muhafaza edilmesi gerekiyor.
İthalatçı, Kurumun talep etmesi halinde telsiz ekipmanının Yönetmeliğe uygunluğunu gösteren her türlü bilgi ve belgeyi yazılı veya elektronik ortamda Türkçe veya İngilizce olarak Kuruma sunması gerekiyor. İthalatçı, Kurum tarafından talep edilmesi halinde piyasaya arz ettikleri telsiz ekipmanının teşkil ettikleri riskleri ortadan kaldırmak için alınacak tedbirlerle ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile iş birliği yapmakla yükümlü.
Yönetmelik ile 24/3/2007 tarihli ve 26472 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği (1999/5/AT) yürürlükten kaldırıldı.
Geçiş Süreci
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümlerine uygun üretilen ve bu Yönetmeliğin yayımından itibaren 3 ay içerisinde piyasaya arz edilen cihazların piyasada bulunması veya hizmete sunulmasına engel olmayacak. Bu durum Avrupa Birliği piyasasına arz edilecek cihazlara uygulanmayacak.
Resmi Gazete için tıklayınız.
Yönetmelik Ekleri için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV