Euro Bölgesinde İmalat Sektörü Ekim’de Rekor Büyüme Kaydetti
Euro Bölgesini kapsayan Ekim ayı satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) sonuçları açıklandı.Açıklanan sonuçlara göre imalat sanayindeki büyümenin Ekim ayında büyük miktarda artış gösterdi ancak bu artışın genele yaygın olmadığı ve büyük ölçüde Almanya’daki sıçramaya bağlı olarak gerçekleştiği gözlemlendi.
Sonuçlarda imalat ve hizmet sektörleri arasındaki ayrışma da dikkat çekti. Hizmet sektörü koronavirüs salgını nedeniyle tüm bölgede Ekim ayında da daralmaya devam etti.
Araştırma sonuçlarına göre Eylül ayında 53.7 puan olan Euro Bölgesi imalat PMI endeksi, Ekim ayında 54.8 puana yükseldi. 2018 yılının Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeyi kaydeden imalat PMI endeksi, ay ortasındaki ön okuma değeri olan 54.4 puanın da üzerinde gerçekleşmiş oldu. Üretim endeksi de Eylül ayındaki 57.1 değerinden 58.4 puna yükseldi.
Ekonomistler imalat sektöründeki üretim ve sipariş verilerinin Ekim ayında son yirmi yılda az rastlanır ölçüde yüksek geldiğini belirtiyor. Öte yandan her ne kadar olumlu olsa da verilerin bölge geneline dengeli bir biçimde dağılmaması dikkat çekiliyor. Bu durum da net bir şekilde büyümenin Almanya merkezli olduğu sonucunu getiriyor. Almanya’daki fabrika siparişleri son 25 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.
Almanya’nın da diğer Avrupa ülkeleri gibi ikinci dalgaya karşı tedbir amaçlı kapanma kararı alması büyümenin sürdürülebilirliği konusunda endişelerini de beraberinde getiriyor.
Geçtiğimiz hafta yayınlanan resmi verilere göre, Euro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğindeki karantina sürecinde yüzde 11.8 küçüldü. Fakat yılın son çeyreğinde ise beklentilerin üzerinde yüzde 12.7 oranında bir büyüme kaydedildi.
Ekim ayında imalat sektöründe talep ciddi oranda arttı ve fabrika sipariş defterleri sağlıklı bir şekilde dolmaya başladı. Fakat buna rağmen bordrolu çalışanların sayısı Ekim ayında da azalmaya devam ederek, iyimser yaklaşımları gölgede bıraktı. Üretim endeksinin ileri vadeli değeri de 63.8 puandan 62.7 puana geriledi.
Kaynak: Gümrük TV