TİM Avrupa Yeşil Mutabakatı Farkındalık Toplantıları'nın 3'üncüsü Gerçekleştirdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM), “TİM Avrupa Yeşil Mutabakatı Farkındalık Toplantıları”nın sonuncusu “Tarım Sektörleri” ana başlığıyla gerçekleştirildi.Toplantıda, Fındık ve Mamuller, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Yaş Meyve ve Sebze, Meyve Sebze Mamulleri, Kuru Meyve ve Mamulleri, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri, Tütün, Zeytin ve Zeytinyağı, Süs Bitkileri ve Mamulleri, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri sektörlerinin Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum süreci sektör uzmanları tarafından masaya yatırıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TİM Başkanı İsmail Gülle, “Gümrük Birliği kapsamında, toplam ihracatımızın yüzde 50'sini gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği'ndeki her türlü gelişme, genel ihracattaki seyrimizi de fazlasıyla etkiliyor. Bu nedenle Avrupa Yeşil Mutabakatı, gündemimizde en üst sıralarda yer alıyor; değerli hocalarımızın ve katılımcıların katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz farkındalık toplantıları serimiz de,bu konuya verdiğimiz önemin en net göstergesi” dedi.
“AB 2050'ye kadar Avrupa'yı iklim nötr hale getirecek”
Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın tarım alanındaki hedeflerinden bahseden Gülle “Avrupa Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri kapsamında 2050 yılına kadar “Avrupa kıtasını iklim nötr hale getirme” hedefi ile bir dizi derinden dönüştürücü politikalar tasarlıyor. Mutabakatın odak noktalarından bir tanesi de tarım sektörleri. Avrupa Yeşil Anlaşmasının temel bileşenleri arasında “Çiftlikten çatala” adil, sağlıklı ve çevre dostu gıda sistemleri yer alıyor.” dedi.
Gıdaların işlenmesi, ulaştırma, saklama, paketleme süreçlerinin çevreye olan etkilerinin azaltılması, gıda atıklarının ele alınması yoluyla döngüsel ekonomiye katkı sağlanması, tarımda aşırı gübreleme faaliyetlerine son verilmesi, pestisit kullanımın azaltılması ve yeraltı sularının kirlenmesinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini anlata Gülle, Komisyonun, gıdanın nereden geldiği, besin değeri ve çevresel ayak izi gibi ayrıntılar da dahil olmak üzere dijital yollarla tüketicilere daha iyi bilgi vermenin yeni yollarını araştırdığına işaret etti.
Gülle “Bu nedenle siz tarım sektör temsilcileriyle bir araya geldik. Bildiğiniz üzere 27 ihracatçı sektörümüzün 10 tanesini tarım sektörlerimiz oluşturmakta. Tarım ürünleri ihracatında, dünyanın öncü ülkeleri arasında yer alıyoruz, bu yıl da yine ihracatında artış yaşanan sektörlerimiz, tarım sektörleri oldu. Yeşil Mutabakat kapsamında yer alan tarım sektörlerimizin rekabetçi kalabilmesi, ihracatımızın gelişiminde büyük önem arz ediyor. İhracatçı firmalarımız yeşil mutabakata uyumun önemi konusunda gerekli hassasiyete sahip, önümüzdeki dönemde tarım ihracatçılarımızın Avrupa Birliği'ne olan ihracatını artırmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
“1 Trilyon Euro'luk sürdürülebilir yatırım harekete geçecek”
Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın sadece iklim değişikliğini kapsamadığını dile getiren Gülle, “Biyolojik çeşitlilikten, atık ve hava kirliliğine kadar tüm çevre konularını ele alan bir politikaların neticesi olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa Yeşil Mutabakatıyla birlikte; tarımdan gıdaya, otomotivden madenciliğe birçok sektörün, üretim, pazarlama ve ihracat süreçlerinde önemli değişimler yaşanacağı aşikar.” dedi.
Kaynak: Gümrük TV