Gümrük Müşavirleri “Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı Vergi Kaybına Yol Açıyor”
Gümrük Müşavirleri Dernekleri, Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü muhatap “Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı Tarih:09.11.2020 2020/25 Sayılı Genelgesi” hakkında ortak bir yazı yayımladı.Yazıda; Gümrükler Genel Müdürlüğünce yayımlanan 2020/25 sayılı Genelge ile daha önce Gümrük Müşavirlerinin iş ve faaliyet alanında bulunan şimdi ise Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilmiş Posta İdaresi veya Operatör Hızlı Kargo Firmalarına verilen bir takım avantajlı uygulamaların nasıl yürütülmesi konularında açıklamalar yapıldığı ifade edildi.
Söz konusu Genelge hükümleri verilen bazı yetkilerin ve uygulamaların ilerde sorun yaratacağı bu nedenle önlem alınmasının gerektiğinin düşünüldüğü ifade edildi.
- Genelgenin 1. inci maddesi (a) bendinde “Doküman” olarak belirtilen eşyalar için hiçbir miktar ve kıymet kısıtlamasına yer verilmediği,
- Aynı maddenin (ç) bendinde bahsedilen “Numunelik Eşya ve Modeller” ile 5. inci maddesinde yer alan “Numunelik Eşya ve Modeller” ile “İnceleme Analiz veya Test Amaçlı Eşya” için miktar ve kıymet kısıtlaması belirtilmeden gümrük vergilerinden muaf olarak verilebileceğinin belirtildiği,
- Genelgenin 7’nci maddesinde sarı hatta işlem gören taşıma senedi kapsamı eşyanın geçici depolama yerine alınmaksızın ihracat işleminin gerçekleştirilebileceğinin belirtildiği,
- Genelgenin 24’ncü maddesinde ETGB’de gümrük tarife pozisyonu beyanına ilişkin olarak teşvik, sübvansiyon veya parasal iadeye ya da ayniyat tespitine konu olmayan ihracat eşyası için muafiyet kodu ile beyan yapılacağı bu durumda eşya kodu alanına GTİP girilme zorunluluğunu kaldırdığı ifade edildi.
Yurtdışından hızlı kargo taşımacılığı kapsamında getirilen eşyanın alıcılara tesliminde zaman zaman farklı uygulamaların ortaya çıktığına işaret edildi. Bazı durumlarda, hızlı kargo firmalarınca eşyanın gümrük işlemleri için firmalardan vekaletname alınmaksızın işlemlerin tamamlandığı, söz konusu kararda belirtilen eşyalardan farklı cinste veya miktarlarda eşya olmasına rağmen hızlı kargo yoluyla eşyanın firmaların adresine teslim edildiği, bazı durumlarda ise anılan kararda belirtilen kapsamda olmayan eşyanın da hızlı kargo firmalarınca firmaların adreslerine teslim edildiği durumlar olduğu belirtildi.
Özellikle Hızlı Kargo taşımacılığı kapsamında getirilen eşyaların belgeler üzerinde kıymet ve miktar itibariyle adrese teslim edilecek şekilde çok düşük kıymet ve miktar olarak beyan edildiği ve bu tip eşyalarında ayrımının yapılmasında gereken özen ve hassasiyetin gösterilmediği ifade edildi.
Posta ve Hızlı Kargo taşımacılığı kapsamında getirilen eşyalarda temel amaç Ticari mahiyette olmayan kişisel kullanıma yönelik eşyalar ile Firmaların Ticaretlerini geliştirmek için numune ve benzer eşyaların ithalinin daha hızlı ve güvenli yapılması amaçlandığı dikkate alındığında, uygulamada yaşananlardan amacını aştığı belirtildi.
Türkiye’de yerleşik mevzuata uygun işlemler yapan imalatçı ve ithalatçı firmalar nezdinde haksız rekabet ve haksız kazançlara sebep olabileceği, en önemlisi Devletin vergi kaybına yol açacağı, İthali lisansa, izne ve kısıtlamaya tabi eşyaların hiçbir denetime tabi olmadan yurda girişinin yapıldığı durumlarda ise, İnsan, Hayvan ve Çevre sağlığı açısından da çok büyük riskler oluşturacağının aşikar olduğu ifade edildi.
Genelgenin yapılan değerlendirmeler ışığında risk taşıdığı, ilgili maddelerinin tekrar gözden geçirilmesi ve Posta ve Hızlı Kargo taşımacılığı kapsamında getirilen eşyaların daha sık denetlenmesi gerektiği ve yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunun mütalaa edildiği belirtildi.
İlgili yazıya ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV