Riskli Ülkelere Taşıma Yapacak Firmalar Dikkat!
UTİKAD tarafından “Riskli Ülkelere Taşımacılık Faaliyetinde Bulunan Firmaların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar” hakkında bir duyuru yayımlandı.Duyuruda, UTİKAD Denizyolu Çalışma Grubu bünyesinde UTİKAD Eğitmeni ve Denizyolu Çalışma Grubu tarafından riskli ülkeler olarak nitelendirilen destinasyonlara taşımacılık faaliyetinde bulunanlar için taşıma işleri organizatörünü korumaya yönelik tavsiye niteliğinde tedbirler hazırlandığı ifade edildi.
Söz konusu tedbirler şöyle;
1. Riskli ve ambargo olduğu değerlendirilen ülkeler ile yapılacak sevklerde, en az sorumluluk alınacak şekilde anlaşma yapılmalı (INCOTERMS; FOB / FCA / EXW vb.) yani navlun sözleşmesinden kaçınılmalı. Destinasyon acentesinin navlun sözleşmesi ile hareket edilmesi tavsiye ediliyor.
2. Şirketlerde seçicilik; Finansal istihbaratı yapılıp güçlü ve kalıcılığı netleşmemiş olan firmalarla çalışılmamalı.
3. Eşya seçiciliği 1; Mal bedeli ucuz hiçbir ürün firmanın güvenirliliği ve kalıcılığı onaylanmamışsa taşınmamalı.
4. Eşya seçiciliği 2; Mal bedeli bir sorun anında (mal çekilmemesi, demuraj - liman ardiyesi oluşması vb.) müşterinin sizinle irtibatta kalmak zorunda olmayacağı bir bedel ise taşıma kabul edilmemeli.
5. Eşya seçiciliği 3; Mal bedeli düşük veya hiç bedel olmasa dahi firma kalıcı ve güvenilir ise eşya taşıması yapılabilir.
6. Eşya taşıma görüşmeleri yapılırken Suudi Arabistan, Fas vb. örtülü ambargo uygulayan ülkelerin durumlarına dikkat çekilerek olası olumsuzlukların müşterilere “yazılı” iletilmesi kritik öneme sahip.
7. Bu ve benzeri ülkelere düzenlenecek taşıma senetleri eşya bedelinin tahsilinde yüzde yüz güven yoksa asla ve asla “SEAWAYBILL” olmamalı. Kesin olarak konşimento düzenlenmeli. Düzenlenen konşimentonun da devredilemez “STRAIGHT – NOT NEGOTIABLE” şeklinde düzenlenmemesi öneriliyor. Konşimentonun “EMRE = TO ORDER” olması ihracatçıya güven sağlar. Ama ödeme gerçekleşip TO ORDER konşimento gönderilirken arkasına SHIPPER cirosu unutulmamalı. Yapılacak cironun da TAM CİRO şeklinde yapılması öneriliyor.
Kaynak: Gümrük TV