81 İlde İhracata İlk Adım Tanıtım Toplantısı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Tüm çalışma ve projelerimizi tamamlayan bir biçimde doğrudan sahaya inerek firma bazında işleyecek bir program olan 81 İlde İhracata İlk Adım Programımızı başlatıyoruz.” dedi.Pekcan, 81 İlde İhracata İlk Adım Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, başlattıkları bu programın çok özel olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin ihracatını geliştirmek, artırmak, ülke sathına yaymak için Ticaret Bakanlığı olarak yerele, temele indiklerini söyledi.
Programla 81 ilde henüz ihracat yapmamış ama ihracat potansiyeli olan firmalara ilk ihracatlarını yapmaları için ilk adımı atmalarında yanlarında olacaklarını ve onlarla birlikte çalışacaklarını ifade eden Pekcan, “Anadolu’nun tamamına, 81 ile yaygınlaşan niteliği ile bu programımız belki de ekonomi tarihinde uygulanmış en anlamlı ihracat seferberliği programı olacak. Bunu böyle değerlendiriyoruz ve bütün ülkeye ve ihracatımıza etki etmesini bekliyoruz. İhracatımızı tabana yaymak her zaman bakanlığımızın önceliklerinden biri olmuştur. İhracata ilk adımını atmaya hazırlanan firmalarımız kadar bizler de heyecanlı ve gururluyuz.” İfadelerini kullandı.
“Ekim ayında ihracatçı sayımız geçen seneye göre yüzde 5,8 artışla 43 bini aşmıştır”
Pekcan, 2019 yılında sanayi sektöründe faaliyet gösteren 403 bin firmanın sadece yüzde 8,7’sinin ihracat yaptığını aktararak, sanayi sektörü gibi ekonominin kalbi olan bir sektörde ihracat yapan firma oranının düşük olmasının kendilerini detaylı çalışma yapmaya ittiğini dile getirdi.
Sanayi sektörü ihracatının yüzde 70’inin 250’den çok çalışana sahip büyük ölçekli firmalar tarafından yapıldığını, 10 ve daha az çalışanı olan mikro işletmelerin sanayi ürünleri ihracatından yüzde 4 pay aldığını anlatan Pekcan, “Elbette ihracatı tabana yayma hedeflerimiz doğrultusunda 2018 yılından itibaren ihracatçı sayımızda ciddi artış kaydedilmekte. 2018 yılında ilk kez ihracatçı sayımız ithalatçı sayımızı geçmiştir. Ekim ayında ihracatçı sayımız geçen seneye göre yüzde 5,8 artışla 43 bini aşmıştır. Ülkemizin geniş nüfusunu ve büyük üretim kapasitesini de göz önünde bulundurarak, ihracatı mümkün olduğunca geniş bir tabana yayabilmek, ihracat potansiyeli olan tüm firmalarımızı ihracatçı yapabilmeyi amaçlıyoruz. Bugün tanıtımını yaptığımız bu büyük program ile ihracat tabanımızı genişletmek, ihracatçı olmayan firmalarımızı ihracatçı yapmak için yeni bir atılım gerçekleştiriyoruz. Firmalarımızın ilk ihracatlarını yapmalarını, bununla birlikte sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.
Pekcan, bugüne kadar Ticaret Bakanlığı olarak gerçekleştirdikleri pek çok projenin doğrudan veya dolaylı olarak ihracatı tabana yayma hedefiyle uyumlu projeler olduğunu vurgulayarak, “Mart ayında Sanal Ticaret Akademimizi devreye aldık. Ticaret Akademimizde dış ticaret başta olmak üzere iç ticaret ve girişimcilik eğitimleri de verdik. Bu eğitimlerden bugüne kadar 22 binden fazla kullanıcı yararlandı.” dedi.
“Ticaret ve ihracatın yapılması artık Türkiye’de çok daha kolay hale geldi”
Pekcan, Ticaret Bakanlığının firmalara sunduğu ihracat desteklerini kullanıcı dostu ve özet bir şekilde sunan “kolaydestek.gov.tr”yi, hizmet sektöründe verdikleri destekleri de dahil ederek, devreye aldıklarını ve 350 binin üzerinde kullanıcıya ulaştıklarını kaydetti.
Ticaret Bakanlığının desteklerini destek yönetim sistemi programı dahilinde dijital ortama aldıklarını, artık ihracat devlet desteklerinden yararlanmak isteyen her kişiye evinden, ofisinden, online başvuru yapıp, süreci takip edip sonuçlandırabilecek durumda olduğunu belirten Pekcan, “Ağustos ayında ise ihracatçılarımıza yönelik Kolay İhracat Platformunu devreye almış bulunuyoruz. Bu projemizde de Akıllı İhracat Robotunu devreye aldık. Yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi geniş teknolojik imkanları da kullanarak alt yapısıyla bütün ihracatçılarımıza ürün ve sektör bazında pazar önerileri sunuyoruz. İkinci fazını da en kısa zamanda tamamlayıp o pazarlardaki ithalatçıları da sizlerle paylaşacağız. İhracata başlangıç aşamasından ihracatın tamamlanması sürecine kadar ihtiyacınız olan her türlü teknik bilgi, mevzuat bilgisi ve müşavirlerimizden aldığımız anlık saha bilgileri de Kolay İhracat Platformu’nda sizlerle paylaşıyoruz. Platform sadece 2 ayda 70 bine yakın kişi ve firmaya yol gösterdi.” dedi.
eticaret.gov.tr adresinden erişilebilen E-Ticaret Bilgi Platformunda yer alan eğitimlerden 42 bin kişinin faydalandığını belirten Pekcan, “Export Akademi ve Kadın Girişimci Network programlarımız kapsamında ise bugüne kadar 4 bin 200’ün üzerinde girişimci ve girişimci adayına eğitim, mentorlük ve network desteği sağlandı. Tüm bunlar, dış ticaretimizle ilgili teknik farkındalık yaratmak ve bilinç düzeyini artırmaya yönelik faaliyetler oldu. Ülkemizde dijitalleşmenin ticaretin etkinleştirilmesinde pek çok projeyi de tamamladık. Bu projeler sayesinde ticaret ve ihracatın yapılması artık Türkiye’de çok daha kolay hale geldi.” İfadelerini kullandı.
“81 İlde İhracata İlk Adım Programı'mızı başlatıyoruz”
Pekcan, firmalara sağladıkları 40’ın üzerinde dijital hizmetle bilgiyi sunma şeklinde ciddi bir atılım gerçekleştirdiklerini söyledi.
Devreye aldıkları bu projelerle ihracatçılara ve ihracat hedefi olan girişimcilere sundukları hizmetin kalitesine ve kapsamına ciddi şekilde ivme kazandırdıkları ifade eden Pekcan, “Bugün ise tüm bu çalışma ve projelerimizi tamamlayan bir biçimde doğrudan sahaya inerek firma bazında işleyecek bir program olan 81 İlde İhracata İlk Adım Programı'mızı başlatıyoruz. 81 İlde İhracata İlk Adım Programı'mız sayesinde tüm enerjimizle atılımı sahaya taşıyoruz. Firmalarımıza bilgiyi sunmanın ötesine geçerek üreticilerimizle yan yana, el birliğiyle onları ihracata hazırlayacağız. Bu projemiz firmaya özel olarak hazırlanacak. Firmaya özel danışmanlık hizmeti vereceğiz.
Her firmanın ihtiyacını tek tek ortaya koyarak sürekli bir etkileşim içerisinde ihracatçı olmalarını sağlayacağız. Her ilimizdeki paydaşlarımızla güçlü bir iş birliği içerisinde firmalarımıza özel çalışma planları oluşturduk. Firmalarımızla tek tek görüşerek ihtiyaçlarını tespit ediyor ve ihracat yapmalarının önündeki engelleri aşmalarına yardım edecek, onlara mentorluk yapacak en doğru kişileri belirliyoruz. Belirlenen rehberler, 6 ay boyunca aralıksız bir şekilde firmalarımız ile etkileşim halinde olacaklar ve firmalarımız ile ihracatın kapılarını birlikte açacaklar.” dedi.
Kaynak: Gümrük TV