İhracata İlk Adım Programı Pilot İllerde Başladı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 81 İlde İhracata İlk Adım Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “6 ay süre sonunda en iyi mentor ve firma ödülü vereceğiz” dedi.Pekcan, 81 İlde İhracata İlk Adım Programı'nın hazırlıkları kapsamında, bu işi başarıyla uygulayan kamu modellerine sahip ABD, İngiltere ve İrlanda başta olmak üzere ülke örneklerini de incelediklerini aktardı.
Genel olarak, bu programlarda bir mentor havuzu oluşturulması ve firmaların bu programlara başvurarak mentor seçimi yapması şeklinde ilerlediğini anlatan Pekcan, “Biz bütün bu ülke örneklerinin iyi uygulamalarını kendi projemizde harmanladık. Biz firmaların ihracatçı olarak başvurmalarını beklemiyoruz, biz firmalarımızı kapasite raporlarından, sosyal sigortalardan, üretim teknolojilerinden tespit ediyoruz. Çoğu firmamızın tespit edildiğinden haberi bile yok. Tek tek bu firmalarla görüşerek onları programa dahil edeceğiz.” dedi.
Dünyada iyi örnekleri incelerken bu programların en beğendikleri yönlerini programa dahil ettiklerini belirten Pekcan, “Mesela, ABD’deki gibi bir mentore sınırlı sayıda firma vereceğiz, o firma ile mentorun daha sıkı çalışmasını sağlayacağız. İrlanda örneğinde olduğu gibi minimum mentorluk seansları süreleri var, biz de haftalık seans sürelerini tespit ettik. İngiltere örneğinde en iyi mentor ve firma eşleşmesini dikkate alıp, 6 ay süre sonunda en iyi mentor ve firma ödülü vereceğiz.” dedi.
Pekcan, Adana, Kahramanmaraş, Konya, Manisa ve Samsun'da pilot uygulamasına başladıkları 81 İlde İhracata İlk Adım programıyla Türkiye'nin yüksek katma değerli ihracatını artıracaklarını belirterek, "İhracatta tecrübeden daha güvenli bir kaynak yok. Yereldeki firmalarımızla birebir çalışarak, onların ihtiyaçlarını birebir çözümleyerek, onlara yetkinlik desteğinde bulunarak, ihracat ailemize Türkiye genelinde çeşitli sektörlerde yepyeni üyeler kazandırmış olacağız. İhracat ailemizi genişletmiş olacağız. Türkiye ihracatla büyümeye devam edecek." dedi.
Pekcan, pilot uygulamalarına başladıkları program hakkında bilgi verdi.
Bu önemli programı kamuoyuna ilk kez açıkladıklarını belirten Pekcan, projeyi uzun süredir olgunlaştırdıklarını, 6 aydır pandemi nedeniyle beklemede kaldıklarını söyledi.
Pekcan, "Şu anda 40 ilde gerçekleştirdiğimiz ve önümüzdeki dönemde de 81 ilimizde tamamlayacağımız çalışmalarla ihracat yapma potansiyeli olduğu halde gerçekleştiremeyen firmalarımızı tek tek tespit ettik. 40 ilde potansiyel ihracatçı olacak 7 bin 277 firmamızı tespit ettik. Bunlar ihracata uygun üretim yapıp üretim kapasitelerine sahip oldukları halde ihracat yapamayan firmalarımız..." dedi.
"5 ilimizde 2 bin 773 firmamızın ihracat potansiyeli olduğunu tespit ettik"
Firmaların özelliklerini bütüncül yaklaşımla incelediklerini aktaran Pekcan, ardından firmalarla konuşarak ihtiyaçları analiz ettiklerini anlattı.
Bu kadar kapsamlı bir programı uygulamak için 5 pilot il belirlediklerini ifade eden Pekcan, "Adana, Kahramanmaraş, Konya, Manisa ve Samsun'dan başlıyoruz ama hedefimiz 81 ile bu programı taşımak. Bu 5 ilimizde kapasite raporuna haiz 6 bin 882 firmamız mevcut. Bunların içinden 2 bin 773 firmamızın ihracat potansiyeli olduğunu tespit ettik. Programı daha geniş bir kitleye yaymadan önce mümkün olan en iyi yapıya kavuşturmak amacıyla 5 ilde uygulamalarımızı sürdüreceğiz ve 5'inci ayın sonundaki değerlendirmelerimizle bu 40 ilde... Daha sonra şu anda biz 70 ilin çalışmasını da esasen hazırladık. Sonra 70, sonra da 81 ilde en başarılı program tasarımını ortaya koymuş olacağız." ifadelerini kullandı.
Programın temellerini başarılı bir şekilde attıktan sonra paydaşlarla birlikte tüm Türkiye'yi kapsama alanına alacaklarını aktaran Pekcan, "40 ilimizde kapasite raporu olan 16 bin 570 firmamız mevcut ve bunların arasında 7 bin 277 firmanın ihracat yapma potansiyeli olduğu halde ihracat yapmadığını tespit ettik. Şu an itibarıyla çalışmanın ikinci aşamasında 70 il için potansiyel ihracatçı pozisyonunda olan 11 bin 444 firmamızı tespit ettik. Analizlerini de tamamlamış bulunuyoruz. 81 il için de analizlerimizi süratle tamamlayacağız." dedi.
"Firmalarımızı mentorlarıyla eşleştirerek programa başlıyoruz"
Ticaret Bakanı Pekcan, programa dahil olacak firmaların seçimi tamamlandıktan sonra firmaların ihracat yapmasının önündeki engellerin belirleneceğini, geliştirmeye açık alanların tespit edileceğini ve firmanın programdan beklentisinin belirleneceğini, bu şekilde ihtiyaç analizi aşamasını tamamlayacaklarını anlattı.
İhtiyaç analizi çerçevesinde en doğru mentor-firma eşleşmesinin sağlanması için gerekli tüm çıktılara sahip olacaklarını belirten Pekcan, bu programı bugüne kadar yaptıkları çalışmalardan ayıran en önemli özelliğin, her firmaya tek tek dokunarak özel ihtiyaçlarını analiz etmek olduğunu söyledi.
Programda, bugüne kadar verdikleri genel ve kapsamlı eğitimlerin dışında artık her bir firmayla birebir çalışarak mesafe katedileceğini aktaran Pekcan, "Firmalarımızla yaptığımız birebir görüşmelerle firmalara uygun özel mentor havuzu oluşturuyoruz ve firmalarımızı mentorlarıyla eşleştirerek programa başlıyoruz. Mentorlarımızın gerekli bilgi, birikim ve tecrübeye sahip olduklarından emin olacağız ve günün sonunda programın başarısını etkileyen belki en önemli kriter, alanında uzman doğru kişilerle çalışarak onun uzmanlık alanında ihtiyaç hisseden firmamızı bir araya getirmek olacak. Program kapsamında mentorlarımız 6 ay boyunca her hafta en az 4 saat kesintisiz olarak firmamızla beraber çalışacak. Sürekli bir etkileşim halinde olacaklar ve engelleri tek tek aşacaklar. Bu görüşmelerin yüzde 50'sini yüz yüze, yüzde 50'sini de çevrim içi olarak planlıyoruz. Tabii pandemi koşulları elverdiği ölçüde... Ama projemizi daha da fazla geciktirmek istemiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"Sigorta alıcı analiz ücretlerinden muafiyet tanıyacağız"
Ruhsar Pekcan, aynı işletmenin birden fazla mentordan yararlanabileceğini, programın izlenebilirliğini sağlamak amacıyla mentor ve firmaların aylık olarak gelişmeleri raporlayacağını söyledi.
Programa katılan firmaların Ticaret Bakanlığı'nın sunduğu bütün fırsatlardan yararlanabileceğini ifade eden Pekcan, dünya genelindeki ticaret müşavirlerine de ulaşma imkanı bulacaklarını kaydetti.
Pekcan, "Programa katılan firmalar Bakanlığımız uzmanlarından birebir destek alarak kendilerine özel hazırlanacak olan 'kimlik yönlendirme kartlarıyla' hedef ülkelere ilişkin bilgiler alabilecek. Bu 'kimlik yönlendirme kartlarında' firmalarımıza ürünleri için en doğru pazar paylaşımları yapılacak. Belki Kolay İhracat Platformu'nun 2. aşamasını da bu sene içinde tamamlayarak onlara müşteri listesi bile paylaşabiliyor olacağız.
Ayrıca, Bakanlığımızın dijital platformlarını en etkin şekilde kullanmaları için yol gösteriyor olacağız. Bunların yanı sıra pilot uygulamaya katılan firmalarımıza Eximbank tarafından da özel desteklerimiz olacak. Öncelikle bu projeye özel Eximbank'ta özel müşteri temsilciliği oluşturulacak. Kredi ve sigorta ürünlerine yönelik başvurularında bu proje kapsamındaki firmalarımıza öncelik tanıyacağız. Sigorta alıcı analiz ücretlerinden muafiyet tanıyacağız. Sigorta tazminat başvurularında önceliklendireceğiz, kur riski yönetimine yönelik Eximbank ürünlerinde öncelik tanıyacağız. Bu kolaylıkların bu firmalarımıza ihracata ilk adımda yol gösterici olacağına inanıyoruz." dedi.
Kaynak: Gümrük TV