Ticaret Bakanlığı Geri Gelen Eşya İle İlgili Yapılan İşlemler Mevzuata Uygun Dedi
Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü “Geri Gelen Eşya” hakkında bir yazı yayımladı.Yazıda; Gümrük Müşavirleri Dernekleri tarafından, Gümrük Kanunu’nun 168’inci maddesi kapsamında geri gelen eşyada gümrük idaresince tahlil yapıldığı ve eşyanın ihracat beyannamesinde beyan edilenden farklı bir GTİP’te olduğunun tespit edilmesi halinde, Gümrük Kanunu’nun 234’üncü maddesi uyarınca işlem yapılmasından dolayı mağduriyet yaşandığının belirtilerek konu ile ilgili yeknesaklığın sağlanması talebinde bulunulduğu ifade edildi.
Konu ile ilgili “Geri Gelen Eşya” haberimize ulaşmak için tıklayınız.
Gümrük Kanunu’nun 168’inci maddesinde ihraç edildikten sonra üç yıl içinde geri gelen eşyanın yükümlünün talebi üzerine gümrük vergilerinden muaf tutulmasının mümkün kılındığı belirtildi. Aynı Kanun’un 169’uncu maddesine ise “168’inci maddede belirtilen ithalat vergilerinden muafiyet, geri gelen eşyanın ihracı sırasındaki ayniyeti değişmeden yeniden ithali halinde tanınır” hükmünün amir olduğu ifade edildi.
Gümrük Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin Gümrük Yönetmeliği’nin “ Geri Gelen Eşyanın Beyanı” başlıklı 448’inci maddesinde de “Türkiye Gümrük Bölgesinden ihraç edildikten sonra geri gelen eşyanın beyanı, beyanın kontrolü ve diğer işlemler 108 ila 195’inci madde hükümlerine göre yapılır. Yükümlü, ilgili gümrük idaresine eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinden ihracına ilişkin gümrük beyannamesi ve ayniyet tespitine ilişkin değer belgeleri ibraz eder.” Hükmüne yer verildiği anımsatıldı.
Bu mevzuat hükümleri uyarınca, geri gelen eşyanın gümrük idareleri tarafından ayniyet tespitinin yapılmasının zorunlu olduğu, bu çerçevede gerekli görülmesi halinde tahlile tabi tutulması ve tahlil sonucuna göre işlem yapılmasının da mevzuat gereği olduğu belirtildi.
Bu itibarla, konu ile ilgili olarak gümrük idarelerince yapılan işlemlerin mevzuata uygun olduğunun değerlendirildiği bildirildi. Bununla birlikte söz konusu şikayetlerin olay bazında ve işlemin gerçekleştiği gümrük idaresi bildirilmek suretiyle intikal ettirilmesi halinde ayrıntılı şekilde incelenmesinin mümkün olduğu belirtildi.
Kaynak: Gümrük TV