Brexit Sonrası 2021 İthalatlarının A.TR Belgesi İle İthalatı Nasıl Olacak?
Gümrük Müşavirleri Dernekleri, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü muhatap “Brexit Sonrası 2021 İthalatlarının A.TR Belgesi İle İthalatı” hakkında ortak bir yazı yayımladı.Yazıda; “İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının” (Brexit’in), hem AB’ye hâlihazırda üye olan 27 ülkeyi hem de bu ülkelerle ikili ilişki içerisinde olan üçüncü ülkeleri etkilemesi beklendiği belirtildi.
Bu nedenle Brexit sonrasında, ticaret, yatırım ve iş gücünün serbest dolaşımı gibi birçok alanda, yeni düzenlemelere ihtiyaç hasıl olabileceğine işaret edildi. Geçiş dönemi boyunca AB ile İngiltere arasında gelecek dönem ilişkilerinin çerçevesini oluşturacak yeni müzakerelerin sürdürülmesinin beklendiği ifade edildi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 25.08.2020 tarihli ve 210-2019 sayılı yazısına atıfla; bu yılın sonuna kadar sürecek olan geçiş dönemi ve süresince İngiltere’nin AB'nin bir üyesi olarak ticaretine devam ettiği, bu süreçte Türkiye’nin ticaret fazlası verdiği en önemli ticaret ortaklarından birisi olan İngiltere ile Serbest Ticaret Anlaşması’nı sonuçlandırmaya yönelik müzakerelerini sürdürdüğü ifade edildi.
Diğer taraftan 11 aylık geçiş sürecinde yeni ticaret anlaşmalarının imzalanamaması durumunda, AB-İngiltere ve İngiltere-Türkiye arasındaki ticaret ilişkileri, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına tabi olacağı, bu kapsamda, Türkiye, AB ülkeleriyle GB çerçevesinde sanayi ürünlerinde uygulanan yüzde 0 (sıfır) gümrük vergisi avantajından (tercihli ticaret avantajı), İngiltere ile olan ikili ticaretinde yararlanamayacağı belirtildi.
Yazıda devamla, İngiltere tarafından düzenlenen A.TR Dolaşım Belgelerinin Brexit sonrasında ki hukuki statüsü ve geçerlilik durumu hakkında tereddütler bulunduğu ifade edildi. İngiltere ve Türkiye arasındaki ticaretin doğal akışı olarak 31.12.2020 tarihine kadar İngiltere’ den birçok eşyanın ihracat yapılarak Türkiye’ ye gönderileceği belirtildi. Söz konusu eşyaların bazılarının, hemen ithal edilmeyerek A.TR Belgesi eşliğinde Gümrüklü antrepolara alınarak, antrepo rejimine tabi tutulacağına işaret edildi. 31.12.2020 tarihine kadar A.TR Belgesi eşliğinde ithal edilerek antrepo rejimine tabi tutulmuş eşyalar 01.01.2021 tarihinde ithal edilmesi talep edildiğinde; eğer ve İngiltere-Türkiye arasında yeni ticaret anlaşması imzalanamamış ya da 2021 Yılı İthalat Rejimi Kararında Geçici Madde Kapsamında “başlamış işlem “ tahsis edilmemiş olduğu durumda söz konusu A.TR belgelerinin geçersiz olabileceği ve AB ülkeleriyle GB çerçevesinde sanayi ürünlerinde uygulanan yüzde 0 gümrük vergisi avantajından (tercihli ticaret avantajı) yararlanılamayacağı belirtildi.
Bununla birlikte Gümrük Bilge Sistemi muafiyet kodlarında da gerekli düzenlemelerin 01.01.2021 tarihi itibarı ile yapılması gerektiği ifade edildi. Söz konusu durum hakkında gerekli düzenlemelerin yapılmaması ve olumsuz senaryonun yaşanması halinde Türk sanayicisi açısından planlanmamış ciddi maliyetler ortaya çıkabileceği, Gümrük İşlemleri açısından da belirsizlikler ve gecikmeler yaşanabileceği belirtildi.
Yazıda sonuç olarak bu durumdan Gümrük idareleri ve Gümrük Müşavirlerinin de etkilenmemesi açısından, sorun olabileceğini öngörülen durumların netleştirilmesi için değerlendirilerek sonuçlandırılması istendi.
İlgili yazıya ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV