Günlük Rapor Uygulamasında Yaşanan Sıkıntılar
Gümrük Müşavirleri Dernekleri tarafından Ticaret Bakanlığı, Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü muhatap “Günlük Rapor” hakkında ortak bir yazı yayımladı.Yazıda; 10.09.2020 tarih ve 31240 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliği’nin "tanımlar" başlıklı 3. Maddesine eklenen “günlük rapor”un; sayım tutanakları ve diğer önemli olaylara ilişkin bilgileri içeren ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirince sunulan rapor” olarak tanımlandığı ve Tebliğin 6 No.lu Ekine "Günlük Rapor formatı" eklendiği anımsatıldı.
Söz konusu günlük rapor formatı incelendiğinde, raporun “(6) Antrepoda Olan Önemli Olaylara İlişkin Bilgiler” başlığının altında iki alt başlık olduğu bunlardan birisinin; “eksiklik/fazlalık, hırsızlık, zarar gören eşya, antrepoda bulunan kameraların arızalanması/çalışmaması, eşyayı taşıyan aracın mührünün bozulmuş olması vb” hususların vuku bulması halinde bu hususlara ilişkin bilgilere yer verilmesi, ikinci alt başlıkta da önemli bir olay olmadığında yani mevzuatın öngördüğü rutin işlemler dışında olağan dışı bir husus olmadığında da buna ilişkin bilgi verilmesinin istendiği ifade edildi.
Ancak günlük rapor öngörülmeden önce de bir antrepoda görevli YGM tarafından;
•Antrepoya giren her eşya ve antrepodan çıkan her eşya için sayım tutanağı düzenlendiği ve her sayım tutanağında eşyanın tüm nicel ve nitel bilgilerine, gönderici ve alıcı bilgilerine, gümrük işlemlerini takip edenin bilgilerine ve varsa ilave bilgilere yer verildiği,
•Antrepoya eşya getiren araçtan teslim alınan eşyanın kap adedinde fazlalık ve eksiklik olması halinde bu hususun, BİLGE sistemine girilerek “şartlı ibra” mekanizması devreye sokulduğu ayrıca eş zamanlı olarak ilgili gümrük idaresinin bir yazı ile haberdar edildiği,
•Plaka takip sistemi ile antrepoya getirtilen ve antrepodan çıkan eşya bilgileri ile bu eşyayı taşıyan araç bilgilerinin sisteme anında girildiği,
•Ayrıca olağan dışı bir husus oluştuğunda bununla ilgili olarak ta ilgili gümrük idaresinin yazılı olarak haberdar edildiği anımsatıldı.
Yazıda devamla, “günlük rapor” uygulaması devreye alınmadan önce, “günlük raporda” yer alan tüm hususlarla ilgili bilgilerin gerek sistem üzerinden gerekse yazılı olarak YGM tarafından zaten verildiği belirtildi.
Bu nedenle “Günlük rapor” uygulaması ile yapılan birçok işlemin mükerrer olarak yapılacağı, birçok belgenin taranarak tekrar tekrar sisteme girileceği ifade edildi. Günlük rapor formatı incelendiğinde; olağandışı bir olay veya işlem olmadığı durumlarda, sayım tutanaklarında yer alan bilgilerden farklı bir bilgi girilmesinin öngörülmediğinin anlaşıldığı, bu nedenle rutin, yani önemli bir olay meydana gelmediği zamanlarda “günlük raporun” düzenlenmesinin kontrol mekanizmasına bir katkısı olmayacağı belirtildi.
Yazıda ayrıca “eksiklik-fazlalık”, “hırsızlık”, “zarar gören eşya”, “kameraların arızalanması veya çalışmaması” vb. önemli olayların meydana gelmesi halinde ayrıca “günlük rapor” düzenlenmesinin, idarenin olaya anında müdahale edebilmesi yönünden önem arz edebileceğine işaret edildi.
Ayrıca günlük rapor formatının “(6) Antrepoda Olan Önemli Olaylara İlişkin Bilgiler” başlığının altında yer alan “kameraların arızalanması/çalışmaması” durumunda YGM’nin bu durumu bilme veya takip etme şansının birçok yönden mümkün bulunduğu belirtilerek;
•Antrepodaki kamera sistemine ait “IP” adreslerinin ve bu adreslere giriş hakkının sadece gümrük idarelerine verildiği, işletmelerin iç güvenlik ve kalite takip standartlarının ihlali endişesi ile bu şifreleri başkaları ile paylaşmadığı,
•Bu durumda YGM veya yardımcısının “günlük raporunu” verebilmek için ya gün boyu kamera sistem odasında devamlı olarak kamera görüntülerini izlemesi gerektiği veya gün sonunda, sitemi baştan sona izlemesi gerektiği belirtildi. Bu hususların işletmeciden günlük alınabilecek bilgiler olduğu, ilgili gümrük idaresinde eş zamanlı izleme imkanının da bulunduğu ifade edildi.
Yazıda devamla, daha önce sisteme ilave edilen bu tür ek veri girişlerinin uygulamaya konulmadan YGM Sisteminde test ve denemeye açıldığı, bu test ve denemeler sonucunda yaşanan sıkıntıların dikkate alınarak sistemin uygulanabilir bir şekilde revize edildiği ancak günlük rapor uygulamasının böyle bir test aşamasına gerek görülmeden uygulama günü devreye konulmasının, sistemin kilitlenmesine neden olduğu ifade edildi.
Yazıda anlatılan hususların sisteme getireceği olumsuz yüklerin yanı sıra, bu uygulamadan beklenen yararın karşılamasının da zorlaşacağı belirtildi.
Bu nedenle “günlük rapor” uygulamasının yeniden düzenlenmesi talep edildi.
İlgili yazıya ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV