Takograf Cihazlarının Muayene ve Damga Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı
Takograf Cihazlarının Muayene ve Damga Yönetmeliğinde Değişiklik YapıldıBugün yayınlanan Resmi Gazetede Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliğinde
Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı.
Yönetmeliğin Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliğinin Muayene ve Damgalama başlıklı İkinci Bölümünde bulunan Muayene ve Damgalama İçin Temel Hususlar ve Sorumlulara ilişkin 5. Maddesine yeni bir fıkra eklendi.
Buna göre;
Tip onay belgesi bulunmayan ancak üretim aşamasının tamamlandığı ve belgelendirme aşamasına geçildiği üreticisi tarafından beyan edilen dijital takograf cihazının saha testlerinin uygulanmasına, cihazların ilk muayeneleri yapılmak suretiyle Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre izin verilecek.
Söz konusu maddenin yen hali şu şekilde;
İkinci Bölüm
Muayene ve Damgalama
Muayene ve damgalama için temel hususlar ve sorumlular
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre muayene ve damgalama işlemleri yapılmamış olan takograf cihazları, araçlarda kullanılmaz.(2) Takograf cihazının kullanımı süresince bu Yönetmelikte belirtilen muayene ve damgalama işlemlerinin gerekli sürede yaptırılmış olmasından şirket sorumludur.
(3) Takograf cihazının serviste yapılan montaj, muayene ve damgalama işlemlerini, gereğine uygun olarak yapmaktan yetkili teknik personel, servis sorumlusu ve servis sahibi müteselsilen sorumludur.
(4) Bu Yönetmelik hükümleri gereği muayenesi yapılacak takograf cihazlarının tip onay belgesinin alınmış olması gerekir.
(5) Bu Yönetmelik hükümleri gereği takograf cihazları ile ilgili yetkilendirilmiş servisler ile takograf cihaz montajını yapan araç üreticileri takograf cihazının tip onay belgesinin bir suretini iş yerlerinde muhafaza eder.
(6) Servisler;
a) (Mülga:RG-29/4/2015-29341)
b) Takograf cihazının tamiri dışındaki işlemlerde, takograf servis hizmetleri onay belgesinde belirtilen takograf türü için marka sınırlaması olmaksızın hizmet verir.
c) (Değişik:RG-16/11/2017- 30242) Takograf cihazı kalibrasyon belgesini, tüm tür ve markalar için,takograf modülü üzerinden düzenler. Yabancı plakalı araçlarla ilgili takograf cihazı kalibrasyon belgesi düzenleme işlemlerini belge formatı aynı olacak şekilde takograf modülünü kullanmadan yapar.
ç) Takograf cihazının muayenesinde kullanılan ve akredite laboratuvardan kalibrasyonu gereken cihazların kalibrasyonlarını en fazla bir yıl süreli olacak şekilde yaptırır ve kalibrasyon süresinin geçerliliği bitmemiş şekilde kullanır.
d) Takograf cihazının muayenesinde kullandığı yazılım ile donanımları çalışır vaziyette bulundurur ve gerekli hizmeti aksatmadan verecek şekilde kullanır.
e) (Ek:RG-16/11/2017- 30242) Muayene ve damgalama işlemleri için takograf modülünün gerektirdiği bilgi girişlerinin eksiksiz ve doğru şekilde yapılmasından servis sorumlusu ve servis sahibi müteselsilen sorumludur.
f) (Ek:RG-16/11/2017-30242) Servis, takograf modülünden düzenlediği takograf cihazı kalibrasyon belgelerinde daha sonra herhangi bir değişiklik yapamaz.
g) (Ek:RG-16/11/2017- 30242) Şirkete verilecek ve serviste muhafaza edilecek takograf cihazı kalibrasyon belgesi nüshalarında, belgede ismi bulunanların ıslak imzalarının olması gerekir.
(7) (Değişik:RG-29/4/2015-29341) Bakanlıktan Takograf Cihazları Servis Hizmetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yetki belgesi almış teknik personel, takograf cihazının tamirinde sadece yetki belgesinde belirtilen takograf türü için işlem yapar.
(8) (Değişik:RG-20/1/202020-31310) Tip onay belgesi bulunmayan ancak üretim aşamasının tamamlandığı ve belgelendirme aşamasına geçildiği üreticisi tarafından beyan edilen dijital takograf cihazının saha testlerinin uygulanmasına, cihazların ilk muayeneleri yapılmak suretiyle Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre izin verilir.
Resmi Gazete için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV