"İGV uygulanan ithalat değeri toplam ithalatın yüzde 25,3'üne tekabül ediyor”
Ruhsar Pekcan "İGV uygulanan ithalat değeri toplam ithalatın yüzde 25,3'üne tekabül ediyor”Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2021 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki konuşmasında 2018 yılından itibaren küresel ticarette ülkelerin içine kapanmaya başladığı ve korumacı politikaların arttığı bir döneme girildiğini, uluslararası ticaretin gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olan bu sürecin, pandemi ile birlikte yeni bir boyut kazanarak devam ettiğini vurguladı.
Türkiye olarak, adil ve serbest rekabete dayalı, çok taraflılık üzerine inşa edilmiş küresel ticaret sisteminden yana olduklarının altını çizen Pekcan, "Bir taraftan da küresel ticarette oluşan şartları yakinen takip ediyoruz. Üreticimiz ve ihracatçımızın hak ve menfaatlerini gözetmek adına, ticaret politikası önlem ve uygulamaları başta olmak üzere, uluslararası ticaret hukuku çerçevesinde gerekli faaliyetleri etkinlikle gerçekleştiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Pekcan, Türkiye'nin yürürlükteki önlem sayısı bakımından Dünya Ticaret Örgütü üyeleri (DTÖ) arasında 3’üncü sırada olduğunu belirterek "Uyguladığımız ticaret politikası önlemlerinin ve İlave Gümrük Vergileri’nin (İGV) kapsadığı ithalat değeri 2019 yılı değerlerine göre toplam ithalatımızın yüzde 25,3’üne tekabül etmektedir. Pandemi sürecinde yerli üretimimiz üzerinde oluşan düşük fiyatlı yoğun ithalat baskısına karşı, 3 bin 193 üründe yürürlükte olan İGV’leri gözden geçirdik ve önemli bir kısmını 31 Aralık tarihine kadar artırdık. Ayrıca, 2020 yılı içerisinde 2 bin 27 adet yeni ürüne İGV getirerek toplamda 5 bin 220 ürün grubuna İGV uygulamaya başladık. Pandemi nedeniyle ihtiyaç duyulan ürünler arasında yer alan solunum cihazları, cerrahi maske ve maske üretiminde kullanılan 'meltblown' kumaş için İGV’leri sıfırladık. Öte yandan, demir-çelik ürünlerinde uygulanan gümrük vergilerini 31 Aralık tarihine kadar geçici olarak artırdık. Pandeminin başlaması ile birlikte koruyucu tulum ve maske gibi bazı kritik tıbbi malzemelerin ihracatı 4 Mart itibarıyla ön izne bağlandı. Cerrahi maskede kullanılan meltblown kumaşın ihracatı 18 Mart itibarıyla kayda bağlandı." dedi.
Pekcan, DTÖ'de ABD ve Fas’a karşı çelik ürünlerine ilişkin olarak iki dava kazandıklarına dikkati çekerek, Türk çelik sektörü açısından büyük bir haksızlığa yol açan AB’nin çelik ithalatındaki korunma önlemlerini Dünya Ticaret Örgütü’nde dava ettiklerini dile getirdi. Pekcan, "ABD’nin çelik-alüminyum sektöründe başlattığı vergi artışlarına karşı yürüttüğümüz hukuki süreç ve Avrupa Birliği’nin ilaç sektöründe ülkemize karşı başlattığı dava süreçlerinde olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz." dedi.
Ruhsar Pekcan, AB ile yaptığı görüşmelere değinerek "Bu görüşmelerimizde ağırlıklı olarak, AB’nin çelikte uyguladığı haksız korunma önlemini ve Türkiye-AB arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konularını ele aldık. İlgili tüm tarafların faydasına olacağına inandığımız Gümrük Birliği'nin Güncellenmesi konusunda çalışmalarımızı ve temaslarımızı gelecek dönemde de sürdüreceğiz. Öte yandan, Brexit bağlamında ülkemiz ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasına yönelik müzakereler, AB ve Birleşik Krallık arasında devam eden görüşmeler paralelinde sürdürülmektedir. Ticaret hedeflerimiz kapsamında ABD Ticaret Bakanlığı ile eşgüdüm halinde sektörler bazında müşterek programlar üzerinde çalışılmaktadır. Ayrıca, Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu bünyesinde 8 farklı Çalışma Grubu ile işbirliği konuları ele alınmaktadır." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin halihazırda 21 ülke ile Serbest Ticaret Anlaşmasının yürürlükte olduğunu anımsatan Ticaret Bakanı Pekcan, "Birleşik Krallık, Japonya, Ukrayna, Tayland ve Endonezya ile STA müzakereleri, Rusya ile Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması müzakereleri devam etmektedir. Özbekistan ile Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanması konusunda son aşamadayız." bilgisini paylaştı.
Kaynak: Gümrük TV