Bergama'da Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi Kuruluyor
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri “İzmir Bergama Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi” hakkında bir yazı yayımladı.Yazıda; İzmir Ticaret Odası (İZTO)’dan alınan bir yazıya atıfla, Tarımda üretilen ürünlerin katma değerini yükseltmek ve ihracata yönelik üretim yapmak amacıyla İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından ortaklaşa İzmir’de Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri kurmak için yola çıkıldığı belirtildi.
Söz konusu projelerin Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesinde yürütüldüğü, Cumhurbaşkanlığı Eylem Planları içerisine girdiği ifade edildi. İlk proje olan “Dikili Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi”nin, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak 07.11.2019 tarihinde 21 sicil numarası ile tüzel kişilik kazandığı ve hızlı bir şekilde çalışmalarına devam edilerek yatırımcılara parsel tahsis aşamasına başarılı bir şekilde gelindiği belirtildi.
Bu çerçevede; Bergama ilçesinde ise süt sığırcılığı ihtisas konusunda başlatılan projenin isminin “Bergama Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi” olduğu bildirildi. Projenin Bergama İlçesi Alibeyli Mahallesinde yaklaşık 2.850.414 m² alan üzerinde kurulması hedeflenmekte. Proje, İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Bergama Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası ortaklığındaki Müteşebbis Heyet tarafından yönetilecek. Bergama Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi projesi ile modern teknolojik barınaklarda süt sığırcılığı ve buna bağlı süt üretiminin yanı sıra damızlık düve yetiştiriciliği yapılması da planlanmakta. Ayrıca alan içinde planlanacak sanayi parselleri ile işlenmiş süt ve süt ürünleri konusuna uygun sanayi tesislerinin kurulması amaçlanıyor.
Bergama Süt TDİOSB projesi ile bölgede süt sığırcılığı faaliyetleri ile buna bağlı süt ve süt ürünleri sanayisinin gelişimi planlanıyor. Proje kapsamında özellikle modern tesislerde süt verimi yüksek kültür ırklarının yetiştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, bu proje ile damızlık düve yetiştiriciliği yapan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulması, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması, sermayenin ülke içerisinde kalmasını sağlayacak şekilde damızlık düve yetiştiriciliği yapılması hedefleniyor.
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye, gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, bireysel veya bir arada yapacakları (tüzel kişilik ortaklıkları), projeli sütçü veya kombine saf ırk damızlık düve üretimi ve ticari gebe düve satışı için sağlık sertifikasına sahip işletmeler kurulması amaçlanıyor.
Söz konusu projeye katılmak isteyen firmalarımızın ilk adım olarak taahhütname doldurmaları gerekiyor. Bu taahhütnamelerin yatırımcıları yasal bir zorunluluk altına bırakmayacağı, başvuru niteliğinde olduğu ifade edildi.
Tanıtım Sunum dosyasına ulaşmak için tıklayınız.
İlgili yazıya ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV