Kasım'da Euro Bölgesindeki Ticari Faaliyetlerde Sert Düşüş
Euro Bölgesi Kasım ayı satın alma yöneticileri bileşik endeksi (PMI) ön okumasına ilişkin sonuçlar açıklandı.Avrupa’da ikinci dalga virüs salgını endişesi ile tekrar uygulanmaya başlanan kapanma tedbirleri nedeniyle özellikle hizmet sektöründe çok sert bir daralma yaşandığı görüldü. Araştırmada, Euro Bölgesinin son on yıldır ilk kez çift dipli bir resesyona doğru ilerlemekte olduğuna dair işaretler bulunduğu belirtildi.
Bileşik PMI endeksi, Kasım ayı ön okumasında 45.1 puana geriledi. Bileşik PMI endeksi Ekim ayında 50.0 puan olarak ölçülmüştü. Kapanmalar nedeniyle Euro Bölgesi ekonomisinin Kasım ayında sert bir şekilde düşüşe geçtiği ve dördüncü çeyrekte GSYİ hasılanın büyük olasılıkla tekrar küçüleceğini tahmin ediliyor.
Hizmet sektörü PMI endeksinin 46.9 puandan Kasım ayında 41.3 puana gerileyerek birinci dalga virüs salgınından bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Bu gerileme tahmiin edilen 42.5 puanın da altında kaldı.
Emtia fiyatlarında indirimler olmasına karşın talep azalmaya devam etti. İmalat sanayinde birikmiş siparişlerin de sonuna gelinmesi ile beraber, dokuz ay boyunca istihdam sayısı azalmaya devam ederken hizmet sektörü istihdam endeksi 48.5 puandan 48.1 puana geriledi.
Açıklanan veriler imalat sektörünün hizmet sektörüne nazaran bu olumsuzluklara karşı daha dirençli bir tablo ortaya koyduğunu da gösterdi. Birçok fabrikanın açık kalarak üretime devam ettiği ve imalat PMI endeksinin Ekim ayına göre bir miktar gerilemekle beraber, yine de 50 puanın üzerinde kalmayı başararak, 53.6 puan seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. Kasım ayı imalat PMI tahmini ise 53.1 puan olmuştu.
Fabrika üretimini ölçen endeks de 58.4 puandan, Kasım ayında 55.5 puana geriledi. Talebin de gevşemesi ile birlikte fabrikaların yeni siparişler endeksi de 58.7 puandan 54.0 puana düştü. Bu verilerin aşağı yönlü trendin devam edeceği yönündeki endişeleri arttırdığı belirtiliyor.
Bununla birlikte, aşı haberleri ve Avrupa Merkez Bankasının yardım paketlerini genişleteceğine ilişkin beklentilerin kuvvet kazanması ile birlikte, iş dünyasındaki iyimserliğin de yükselmekte olduğu değerlendiriliyor. Şirketlerin gelecekteki üretim beklentisi endeksi de 56.5 puandan, Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 60.1 puana yükseldi.
Kaynak: Gümrük TV