NDAA Tasarısı ABD Temsilciler Meclisinden Geçti
ABD Senatosunda, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı kabul edildi.Savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran tasarıyı Başkan Donald Trump "veto edeceğini" söylemişti ancak tasarının temsilciler Meclisi'nden 11’e karşı 79 oyla geçerek Senato'ya geldi. Yasanın üçte iki çoğunlukla kabul edilmiş olması Trump'ın veto hakkını ortadan kaldırıyor.
Savunma bütçesi tasarısında Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer alıyor. Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi.
Tasarı ile Enerji Bakanlığı bütçesi altında nükleer kapasiteye ilişkin savunma harcamaları için 26,6 milyar dolar bütçe belirlendi.
Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların; doğal ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı gibi "ithal edilen malları" kapsamaması isteniyor.
Yaptırımların kaldırılmasının şartları ise "Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra, Türkiye’den Türk hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231. bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir." şeklinde.
Tasarı yasalaştıktan sonra 15 gün içerisinde Türk şirketlerinin yerine F-35 için parça üretecek ortakların tespit edilerek gerekli işlemleri başlatılması isteniyor.
Kaynak: Gümrük TV