Brexit Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından BREXİT konusunda detaylı bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Işık Yılmaz Batur’un da katıldığı toplantıda dış ticaret süreçlerine ilişkin hususlar görüşüldü.Toplantıda; Birleşik Krallık (BK) ile Avrupa Birliğinin (AB) imzalayacağı anlaşmanın 22.12.2020 tarihine kadar imzalanmasının öngörüldüğü belirtildi. Anlaşmanın imzalanmaması halinde Gümrük Birliği STA söz konusu olmayacağından İngiltere ile ticaretin üçüncü ülkeler statüsünde yapılacağına işaret edildi.
Geçiş döneminin, 31.12.2020 tarihi sonrasına kesinlikle uzamayacağı vurgulanarak, Brexit kapsamında BK’nın, AB’den anlaşmasız ayrılması durumunda STA sürecinin uzayabileceği ifade edildi. Bu durumda otomotiv sektöründe yüzde 2 ila yüzde 18, Tekstil sektörü için yüzde 12, Televizyon sektörü için yüzde 16 vergi doğabileceği belirtildi.
Teknik düzenlemelerin yapılacak anlaşmaya göre şekilleneceği; bu kapsamında ,CE belgelerinin 1 yıl daha devam edeceği, 1 yıl sonra UK CE uygulamasına geçileceği ve bu yeni işaretin TAREKS sisteminden alınabileceği bildirildi. Dolayısıyla İngiltere’ye CE işaretli ihracat yapan firmaların buna dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı.
01 Ocak 2021 tarihi öncesinde yola çıkmış veya antrepoya A.TR belgesi eşliğinde alınmış eşyalar için (belgelerinin tevsiki şartıyla) İthalat Rejimi Kararı Geçici Madde uyarınca başlamış işlem kapsamında 45 süreyle muafiyet sağlanacağı bildirildi. 01 Ocak 2020 itibarıyla İngiltere’den yola çıkan eşyalar için artık A.TR muafiyetinin söz konusu olmayacağı vurgulandı.
YYS konusunda karşılık tanıma anlaşması kapsamında İngiltere’de çalışmaların devam ettiğine işaret edildi. Transit Rejimi konusunda BK ile AB’nin anlaşma yaptığı ve yeni dönemde de Türkiye’nin transit rejimi ile uyum sağlanacağı belirtildi.
Kümülasyon hükmünün PAMK, Çapraz Kümülasyon, AB içine gelen eşya Kümülasyonu şeklinde eskisi gibi devam edeceği belirtilerek BK çıkışlı ancak 3. ülke menşeli eşyaların diğer ülkeler vergilerine tabi olacağına işaret edildi. Anlaşma imzalanmaması halinde Geçici depo ve antrepoda bulunan A.TR’li menşeli eşyalar için İGV uygulaması olabileceğinin altı çizildi.
Bunların yanı sıra; Brexit Danışma Hattının kurulacağı, bu süreçte sahadaki olası sıkıntılarla ilgili Londra Ticaret Ataşeliğinin devamlı devrede olacağını ve her türlü talebe cevap vereceği bildirildi.
Kaynak: Gümrük TV