Küresel İmalat Sektöründe Büyüme Son 11 Yılın En Güçlü Seviyesinde
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Dünya İmalat PMI Gelişmeleri ile ilgili Mayıs 2021 raporunu açıkladı. Buna göre Küresel İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mayıs'ta 0,1 puan artarak 56,0 ile Nisan 2010'dan beri en yüksek seviyede gerçekleşti. Küresel imalat sektöründe yeni siparişler 11 yılın rekor büyümesini kaydederken üretim ve istihdam güçlü şekilde arttı. Tedarik zinciri aksamaları ve yüksek enflasyonist baskı ise sürdü. İSO Türkiye İmalat PMI Mayıs'ta 0,9 puanlık düşüşle 49,3'e geriledi ve son 1 yılda ilk kez 50,0 eşiğinin altında gerçekleşti. COVID-19 kısıtlamaları üretim ve siparişleri olumsuz etkilerken istihdam ise artmaya devam etti.Mayıs 2021 Dünya İmalat PMI Gelişmeleri ile ilgili veriler şöyle:
Avrupa’da talebin canlanmasıyla PMI'lar 7 ülkede rekor kırdı
Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarının yer aldığı Euro Bölgesi’nde, salgın önlemlerinin gevşetilmesi ve toparlanan taleple birlikte İmalat PMI Mayıs'ta 63,1’e yükselerek 24 yıllık veri setinin rekor değerini aldı. Endeks aylık bazda 0,2 puan arttı.
Hollanda, Birleşik Krallık, İtalya, İrlanda, Avusturya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde PMI'lar anket tarihinin rekor seviyelerine ulaştı. İmalat PMI 7 ülkede 60'ın üzerinde değer aldı. Almanya'da hafif düşüşe rağmen 64,4 ile güçlü seviyesini korudu.
Ham maddelere erişimde süregelen zorluklar nedeniyle tedarik gecikmeleri yaygın şekilde devam etti. Bu durum firmalarda kapasite baskısının yoğunlaşmasına ve fiyat artışlarının hızlanmasına yol açtı.
Asya-Pasifik ülkeleri arasında en hızlı büyüyen yine Tayvan oldu; Hindistan ve Tayland üçüncü dalgadan olumsuz etkilendi
Asya-Pasifik ülkelerinin büyük bir bölümü Mayıs ayında büyüme bölgesinde kalmakla birlikte ülkeler arasında büyüme performansları güçlü şekilde ayrışmaya devam etti.
Tayvan üst üste yedinci ay bölgedeki en yüksek İmalat PMI değerini aldı. Hemen arkasından gelen Avustralya'da İmalat PMI 60'ı geçerek anket tarihinin rekoruna ulaştı.
Çin verileri Mayıs'ta bir önceki aya yakın bir büyüme temposuna işaret etti. Japonya, Güney Kore, Vietnam ve Malezya'da ise büyüme hafif ivme kaybetti.
COVID-19 krizinin ağırlaştığı ülkelerden Hindistan'da imalat sektörü aktivitesi Nisan ayına göre belirgin şekilde yavaşlarken Tayland ise daralmaya sürüklendi.
Amerika kıtasında ABD'de İmalat PMI yine rekor kırdı, Meksika ve Kolombiya'da belirgin daralma yaşandı
Mayıs'ta ABD İmalat PMI 62,1'e yükselerek 14 yıllık veri serisinin rekorunu tazeledi. İyileşen büyüme beklentileri ve mali teşvik paketleri ekonomik aktiviteyi ve talebi destekledi. Ancak girdi tedarikinde devam eden aksamalar, bazı sektörlerde üretim süreçlerini olumsuz etkiledi.
Diğer Kuzey Amerika ülkelerinden Kanada, son iki ay hafif azalmasına rağmen Mayıs'ta 57,0 olarak gerçekleşen PMI değeriyle ikinci çeyreğe de güçlü başladı. Meksika'da ise devam eden salgının etkisiyle faaliyet koşullarındaki bozulma derinleşti.
Güney Amerika'da İmalat PMI verilerinin hesaplandığı iki ülkeden Brezilya’da imalat sanayi üretimi iki aylık yavaşlamanın ardından Mayıs'ta toparlandı. Kolombiya'da ise yaşanan genel grev, sektörün faaliyetlerini sert bir şekilde etkiledi ve İmalat PMI son 1 yılın en düşük değerini aldı.
Kaynak: Gümrük TV