Gümrük tarifeleri oyunu da hedef alıyor
Geçen hafta ABD’den gelen çok konuşulacak gümrük vergisi kararı sonrasında oyun endüstrisi de kendine düşen payı alacak gibi duruyor. Oyuna gelen sinyalin, özellikle konsol sektöründe yükselişe işaret edeceği yönünde olduğu aktarılıyor…
Oyun endüstrisi o kadar çok disiplinli bir kesişim kümesine sahip ki, çok ufak çaplı hareketlilikler bile kademe kademe yayılabiliyor ve çarpan etkisi, kullanıcı-izleyici ya da okur anlamında çok daha genişleyebiliyor. Ekonomi anlamında da alınan kararlardan oyunun etkilenmemesi söz konusu değildi. Nitekim de öyle oldu. Yazılımın değil, o yazılımı oynatacak olan donanımın da önemli ölçüde etkilenebileceğini gördüğümüz bir dönemden geçiyoruz…
GÜMRÜK VERGİSİNİN ARKA PLANI
Donald Trump'ın, geçtiğimiz hafta yeni gümrük vergilerini açıklamasının ardından sadece ABD piyasasında değil tüm dünyada çok büyük yankı uyandı. BBC'den Anthony Zurcher'in haberine göre İsrail ve Japonya gibi ABD müttefikleri bir uzlaşma yolu ararken; Çin yüzde 34'lük bir misilleme ile yanıt verdi. Trump da hatırlayacak olduğunuz üzere ekstra bir yüzde 50'lik artışı işaret etmişti. Zurcher'in belirttiğine göre Avrupa Birliği ülkeleri çözüm önerileri sunmasına karşın Trump'ın, bunun bir pazarlık olmadığını söylediğini görüyoruz. Tabii süreç burada kalmadı. Gerilim ilk günün başından itibaren tırmanmaya devam etti. Yine BBC'den Jennifer Clarke'ın haberinde de yer verildiği şekilde Çin'den ithal edilecek ürünlere uygulanacak oranın yüzde 125'e yükseltilmesi gerçekleşti. Pekin de yine karşı bir hamleyle yüzde 84'lük bir ek vergi yükümlülüğü koyduğunu açıkladı. Bu fırtının içinde, vergilendirme oranlarına karşı misilleme yapmayan birçok ülkeye ise ek gümrük verilerinin 90 gün süresince ertelendiği duyuruldu. Hem Clarke'ın hem de Zurcher'in değerlendirmelerinden de anlaşılacağı üzere temelde yerli istihdamı koruma hedefi var. Ancak diğer yandan bunun ABD'nin kendi tüketicisine oldukça önemli bir etki de doğurması söz konusu. Özellikle de oyun sektörü anlamında...
Kaynak: Evrim