E-ihracatta kavram karmaşası
E-ihracat nedir? Mikro ihracat nedir? Sınır ötesi e-ticaret nedir? E-ihracat ile mikro ihracatın farklılıkları nelerdir? E-ihracat ile mikro ihracatın benzer yönleri nelerdir? Sınır ötesi e-ticaret nedir, nasıl yapılır? ETGB nedir? Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi nedir? BGB nedir?
ETGB, “Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi (BGB)” olarak değiştirildi!
E-ihracat, mikro ihracat ve sınır ötesi e-ticaret gibi terimleri son zamanlarda sıkça duyuyoruz. Belirli bir alanda başarılı olabilmek için öncelikle bu kavramların doğru tanımlamalarını yapmamız gerekir. Bu kavramların sıklıkla yanlış anlaşıldığını ve karıştırıldığını görüyoruz.
Mevzuat açısından değerlendirirsek, mikro ihracat kapsamında “6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (ETGB)”, 23 Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı; 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu kanunda ihracat sınırları 7 bin 500 Euro ve 150 kg iken; 7 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenen 7416 sayılı Kanun ile bu limitler 15 bin Euro ve 300 kg. olarak güncellendi. Bu kanun ile Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) adı “Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi (BGB)” olarak değiştirildi.
“Mikro ihracat, hem e-ihracatı hem de geleneksel ihracatı kapsıyor”
Mikro ihracat, hem e-ihracatı hem de geleneksel ihracatı kapsamaktadır. Yani bir firma ihracat yapacağı zaman BGB kapsamında e-ticaret üzerinden satış yaptığını beyan ederse e-ihracat, etmezse geleneksel mikro ihracat olarak nitelendirilir. Bu nedenle “her mikro ihracat, e-ihracattır” anlamına gelmez.
Diğer taraftan; mikro ihracat, ülke ihracatını kolaylaştırmak ve düzenlemek üzere uygulanırken, sınır ötesi e-ticarette ihracat şartı aranmamaktadır. Örneğin; bir firma Türkiye’de faaliyetini sürdürürken, Çin’den ürün tedarik edip, ABD’de satışını gerçekleştirebilir. Bu durumda sınır ötesi e-ticaret gerçekleştirmiş olurken, e-ihracat veya mikro ihracat yapmamış olacaktır. Özetle her e-ihracat sınır ötesi olmadığı gibi, her sınır ötesi e-ticaret de mikro ihracat anlamına gelmez.
E-ihracatın bugünü ve yarını
Son yıllarda e-ihracattaki artış dikkat çekiyor. 2022’de e-ihracat hacmi 2 milyar doları aştı. Bu büyümede, Türk markalarının globalde bilinirliğinin artması ve dijital pazarlama stratejilerindeki gelişmeler rol oynuyor. Özellikle moda, tekstil, elektronik ve gıda ürünleri, Türk e-ihracatının öncüsü konumunda. Türk firmalarının global e-ticaret platformlarında geniş bir müşteri kitlesine ulaşması, bu büyümenin önemli bir faktörüdür.
E-ihracatta önemli bir atılım yapılmış olsa da bazı zorluklar da var! Lojistik ve gümrük süreçlerindeki sıkıntılar, KOBİ’lerin global pazarlara erişimini zorlaştırıyor. Ayrıca, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve uluslararası rekabet, Türk firmalarının fiyatlandırma stratejilerini olumsuz etkileyebiliyor. Ancak devletin sunduğu teşvikler ve e-ticaret platformları ile yapılan işbirlikleri, bu zorlukların aşılmasında önemli bir rol oynuyor.
https://worldef.net/e-ihracat/e-ihracatta-kavram-karmasasi-analiz/
Kaynak: Evrim