Serbest Bölgeden Türkiye’ye İthali Konulu 2024/9 Sayılı Genelgenin uygulaması
Türkiye’de serbest dolaşımda olduğunu gösteren gümrük statü belgesi eşliğinde ihracat beyannamesiyle serbest bölgeye konulan eşyanın ithalinde aşağıdaki durumlara ilişkin olarak BİLGE Sisteminde düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapılacaktır:
1- Söz konusu eşyanın, değişikliğe uğramadan Türkiye’ye ithalinde, BİLGE Sisteminde SBSDE kodu seçilerek 04.09.2014 / 2561362 tarih ve sayılı yazıya belirtildiği şekilde işlem yapılacaktır.
04.09.2014 / 2561362 |
GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE |
Türkiye Gümrük Bölgesinde serbest dolaşımdayken serbest bölgeye ihraç edilen ve tekrar ülkemize ithal edilmek istenilen eşyaya ilişkin olarak; SBSDE kısaltması ve "Ser.Dolaşımda İken Ser. Böl.İhr. Edilen ve Tekrar İth. Edil. İst. Eşya" açıklaması ile yeni bir muafiyet kodu oluşturulmuş ve sözkonusu muafiyet kodunun 4010 rejim kodunda ve beyannamenin 10 numaralı kutusunda bir serbest bölgenin seçilmiş olması durumunda çalışması sağlanmıştır.
Söz konusu şartlarla anılan muafiyetin seçilmesi durumunda 10 numaralı Gümrük Vergisi sistem tarafından hesaplanmamakta ve ayrıca bu durumda 0821 kodlu "Gümrük Statü Belgesi" dökümanı sistem tarafından getirilmektedir.
Bu itibarla, söz konusu muafiyet kodunun seçilmesi durumunda muayene memurlarınca; gümrük statü belgesinin söz konusu eşyaya ilişkin olduğunun, gümrük statü belgesinin incelenmesi suretiyle eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinde serbest dolaşımda olduğunun ve tekrar ülkemize ithal edilmek istenilen eşyanın serbest bölgede değişikliğe uğramadığının, eşyanın serbest bölgeye ihraç edildiği durumda olduğunun kontrol edilmesi suretiyle işlem yapılması gerekmektedir.
2-Söz konusu eşyanın, serbest bölgede üretimde kullanılmasını müteakip nihai ürünün ithalinde girdiler üzerinden vergilendirme yapılmasının talep edilmesi halinde SBSDG kodu seçilecek, beyannamenin 44 no.lu hanesine Gümrük Statü Belgesi ve Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğünün düzenlemeleri kapsamında yer alan Üretim Takip Formu eklenecektir.
- SBSDG kodunun seçilmesi durumunda muayene memurlarınca; gümrük statü belgesinin söz konusu eşyaya ilişkin olduğunun, gümrük statü belgesinin incelenmesi suretiyle eşyanın Türkiye’de serbest dolaşımda olduğunun ve Üretim Takip Formu üzerinden söz konusu eşyanın girdi olarak kullanıldığının kontrol edilmesi suretiyle işlem yapılacaktır.
Diğer taraftan, serbest bölgede üretilen eşyaya ilişkin olarak Gümrük Yönetmeliğinin 431 inci maddesi uyarınca girdiler üzerinden vergilendirme yapılmasının talep edilmesi ve nihai ürünün 2014/9 sayılı Genelge kapsamı dışında girdi ihtiva etmesi halinde bahse konu girdilerin gümrük vergileri, meri İthalat Rejim Kararı ve sair mevzuata göre hesaplanacaktır. Üretim Takip Formu üzerinden de gerekli kontroller yapılacaktır.
Kaynak: Evrim