Türkiye Menşeli Geniş Çaplı Dikişli Boru İthalatına Yönelik Yönelik Soruşturmalar Yürütülüyor
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından, Türkiye menşeli “geniş çaplı dikişli boru” (7305.11, 7305.12, 7305.19, 7305.31 ve 7305.39 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı 2019 yılından bu yana telafi edici vergi önlemi ve anti-damping önlemi uygulanmakta olduğu hatırlatıldı.Yazıda devamla, ABD’nin ilgili mevzuatları uyarınca anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarında dampingin/sübvansiyonun mevcudiyeti ile zararın mevcudiyetinin iki ayrı kurum tarafından incelenmekte olduğu belirtildi.
ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından dampingin ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik, Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından ise mevcut damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine yönelik ayrı soruşturmalar yürütülmekte olduğu ifade edildi.
Bu çerçevede, adı geçen ABD’li kurumlar tarafından 1 Şubat 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanan bildirimlerle Türkiye menşeli “geniş çaplı dikişli boru” ithalatına uygulanmakta olan anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerine yönelik nihai gözden geçirme soruşturmasının (sunset review) başlatıldığı bildirildi.
Bu süreçte ITA ve ITC tarafından, ilgili taraflarca verilen cevapların “yeterli” olup olmadıklarının incelenmesini müteakip bir “tam gözden geçirme soruşturması” (full review) veya bir “hızlandırılmış gözden geçirme soruşturması” (expedited review) yürütülmesine karar verebileceği belirtildi.
Bahse konu cevapların yeterli sayılabilmesi için normalde ülke hükümetinin yanı sıra, soruşturma konusu ürün ihracatçısı firmaların (soruşturma açılışından önceki son 5 sene içerisinde ABD’ye gerçekleştirilen soruşturma konusu ürün ihracatının en az yüzde 50’sini gerçekleştiren firmaların) da nihai gözden geçirme soruşturmasına taraf olması gerektiği aktarıldı.
İhracatçı ülke hükümeti ile firmaların soruşturmaya taraf olmaması ya da taraf olmalarına rağmen verdikleri cevapların “tam ve kapsamlı” (complete substantive responses) niteliği bulunmaması durumunda, ABD otoritelerince “tam gözden geçirme soruşturması” (full review) yerine “hızlandırılmış gözden geçirme soruşturması” (expedited review) yürütülmesine karar verilebileceği ifade edildi.
Hızlandırılmış gözden geçirme soruşturmasının yürütülmesi durumunda, mezkur otoritelerin soruşturmaya ilişkin kararlarını “mevcut en iyi bilgilere” (facts available) dayanarak aldığı bildirildi. Bu itibarla, dampingin/sübvansiyonun mevcudiyetini değerlendirecek olan ITA’nın yürüteceği soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin, soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasından itibaren (1 Şubat 2024) en geç 10 gün içerisinde ITA ile temasa geçerek soruşturmaya taraf olma niyetlerini yazılı olarak sunmaları gerektiği belirtildi.
Taraf olunmasını müteakip ilgili tarafların “tam ve kapsamlı” (complete substantive responses) yanıtlar sunabilmeleri için soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasından itibaren (1 Şubat 2024) 30 gün içerisinde ABD’nin 19 CFR 351.218 (d)(3) simgeli mevzuatında yer alan soruları yanıtlayarak ABD makamlarına sunmaları gerektiği ifade edildi. Adı geçen mevzuata http://law.justia.com/cfr/title19/19-3.0.2.4.1.html#19:3.0.2.4.1.2.2.18 internet linkinden ulaşılması mümkün.
Ayrıca, zararın mevcudiyetini değerlendirecek olan ITC’nin yürüteceği soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasından itibaren (1 Şubat 2024) 21 gün içerisinde ITC ile temasa geçerek soruşturmaya taraf olma niyetlerini yazılı olarak sunmaları ve 4 Mart 2024 tarihine kadar ise ekte kayıtlı Resmi Gazete’de yayımlanan soruları cevaplayarak ITC’ye iletmeleri gerektiği ifade edildi.
ITA ve ITC’nin Açılış Bildirimi için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV