Batı Akdeniz'den 2023 Yılında 2,6 Milyar Dolar İhracat Gerçekleştirdi
Batı Akdeniz
Bölgesi’nden 2023 yılında gerçekleştirilen ihracat, bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,4 artış gösterdi. Böylece Antalya,
Burdur, Isparta illerinden 2023 yılında 2 milyar 674 milyon dolar ihracat
gerçekleşti.
Batı Akdeniz Bölgesi ihracatı 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,4 artış göstererek, 2 milyar 674 milyon dolara yükseldi.
Batı Akdeniz Bölgesi’nden 2023 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 sektör; 850 milyon dolarla Yaş Meyve ve Sebze, 493 milyon dolarla Maden ve Metaller, 328 milyon dolarla Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri, 257 milyon dolarla Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ve 94 milyon dolarla Demir ve Demir Dışı Metaller oldu.
2023 yılında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke ise; 242 milyon dolarla Çin Halk Cumhuriyeti 224 milyon dolarla Almanya, 216 milyon dolarla Rusya Federasyonu, 131 milyon dolarla Ukrayna ve 124 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri oldu.
Bu yıl bölgeden 2696 firma ihracat gerçekleştirdi. En fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 sektörün ihracattaki payı yüzde 75'e yükseldi. Türkiye yaş meyve sebze ihracatının yüzde 25'i bölgeden gerçekleşti. Türkiye geneli Doğaltaş ürün grubu ihracatının da yüzde 16'sı bölge firmalarınca gerçekleştirildi.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ihracat rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yüzde 4.4 oranında ihracat artışı bizler için sevindirici oldu. Ülkenin ortalamasının üzerinde bir ihracat artışı gerçekleştirdik. Tabii bu bizler için çok yeterli rakamlar değil. Yaş meyve sebze sektörümüz bölge ihracatına ciddi katkı sağladı. Yüzde 27,99 oranında artışla 850 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektörümüzün 2024 yılı hedefi 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirmektir. Bu kadar olumsuzluğa rağmen ihracatçılarımız ihracatı artırabilmek için özverili bir şekilde çalışıyorlar. Biz de firmalarımıza destek olabilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhracatımızın olduğu bölgelerde derinliğimizi kaybetmemek için daha fazla çabalıyoruz. Uzak bölgelere ihracat gerçekleştirmek için faaliyetler yürütüyoruz” diye konuştu.
BAİB Başkan Yardımcımız Mustafa Küçükyaman da doğaltaş ağırlıklı maden sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. BAİB Başkan Yardımcısı Küçükyaman, "Doğaltaş sektörümüz şu an uluslararası rakipleri ile rekabet edemez durumda. Maliyetler nedeniyle ihracatımız istediğimiz seviyede gitmiyor” dedi.
Kaynak: Gümrük TV