“2020 Yılı Hedefimiz Olan 1 Milyar Dolar İhracatı Hedefini Rahatlıkla Aştık”
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, yaş meyve sebze ihracatı hakkında değerlendirmelerde bulundu.Pandemi döneminde taze meyve sebze ihracatı yüzde 21 artışla 2 milyar 731 milyon dolara çıkarken, Meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 8’lik artışla 1 milyar 683 milyon dolara ulaştığı açıklandı. Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörleri, 2020 yılında 4 milyar 414 milyon dolar olan ihracatı 2021'de 5 milyar dolara taşımayı hedeflediklerini bildirdi.
Türkiye’nin tarım sektörünün bu süreci, geçtiğimiz Mart-Mayıs aylarında alınan tedbirlerin de katkısı ile önemli ölçüde avantaja çevirdiğini düşünüyorum. İhracatta bazı tarım-gıda sektörlerinde yüzde 25-35 oranında artışlar yakaladıklarına dikkat çeken Uçak, ”Bizim gibi tarım ürünü üreticisi ve net ihracatçı olan ülkeler tüm olumsuzluklara rağmen ülkelerinin tarım sektörlerini belirli düzeylerde ayakta tutmayı başardılar. Ürünlerimiz rekolte durumları ile ilgili, kiraz da çok güzel bir yıl yaşadık rekoltemiz de çok iyiydi bunun sonucu olarak ihracatta da 223 milyon dolarlık bir rekora imza attık. Yine sofralık üzüm sezonumuz çok iyi geçti, rekoltede gerek kalite gerek miktar olarak hiçbir sorun yaşamadık.” ifadelerini kullandı.
Narenciye sezonu içerisinde olduklarını söyleyen Uçak, “Birlik olarak narenciye üretici ve ihracatçılarımıza önemli bir öngörü avantajı sağlayan narenciye rekolte tespit çalışması projesini Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirdik ve Ege Bölgesi’nde yaptığımız gerçekçi bir tahmin ile ihracatçılarımıza ışık tuttuk. Üretimde portakal dışında düşüş beklediğimiz bir ürün yok, gerek taze meyve sebzede olsun gerek mamul ürünlerimizde olsun bu yıl pandemiye rağmen iyi bir rekolte ve üretim yılı yaşıyoruz.” dedi.
2020 yılında Türkiye geneli taze meyve sebze ihracatında 2019’a kıyasla yüzde 21 artış yakaladıklarını belirtti ve 2 milyar 731 milyon ihracat yapma başarısı gösterdiklerini söyledi. Meyve sebze mamullerinde ise yine aynı dönemimiz bir önceki yıla göre yüzde 8’lik bir artışla 1 milyar 683 milyonluk bir ihracat getirisi sağladıklarını söyledi. İki ana sektörün toplam ihracatı 4 milyar 414 milyon dolara ulaştı. 2021 yılında taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinde ihracat gelirinde 5 milyar doları aşmayı hedeflediklerini bildirdi.
Özellikle kuru domates, salça, turşu, meyve suyu gibi ürünlerimize dışarıdan yoğun bir ilgi olduğunu söyleyen Uçak, “Taze meyve sebzede ilk 3 alıcı ülke sırasıyla 950 milyon dolarlık ihracatımızla Rusya, 250 milyon dolarla Almanya ve 206 milyon dolarlık ihracatla Irak’tır. Bu üç ülkeye ihracatımızda da önceki yıla göre artış var. Toplam ihracat yaptığımız ülke sayısı ise 144 oldu. Meyve Sebze mamullerinde ilk 3 alıcı ülke sırasıyla 268 milyon dolarlık ihracatımızla Almanya, 208 milyon dolarla ABD ve 171 milyon dolarlık ihracatla Irak’tır. Toplam 186 ülkeye mamul ihracatı gerçekleştirmeyi başardık.” açıklamasında bulundu.
Uçak, “2020 yılının bitimine az bir süre kala Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 2020 yılında Taze meyve sebzede 346 milyon dolar, meyve sebze mamullerinde ise 693 milyon dolar olmak üzere toplam 1 milyar 40 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2020 yılı hedefimiz olan 1 milyar dolar ihracatı hedefini rahatlıkla aştık.” dedi.
2021 yılında da ihracata hız kesmeden artırarak devam edeceklerini bildirdi. Dünyanın 120 ülkesine ihraç edilen turşular, bu yıl yaşanan salgın sürecinde tüketicilerin sağlıklı yiyeceklere yönelmesiyle önemli bir talep artışı ile karşılaştı. Bu artışın önümüzdeki sezon da devam edeceğini düşündüklerini açıkladı.
Hayrettin Uçak, “Hem taze meyve sebzede hem de meyve sebze mamullerinde ihracatımızın artarak devam edeceğini düşünüyorum. Sağlıklı beslenmenin, gıdanın hayatımızdaki en temel ihtiyaç olduğu, tarımın gıdanın insanlar için, ülkeler için ne kadar önemli olduğu bir kere daha hatırlandı. Özellikle bizim gibi üretimde güçlü ülkeler, hem kendine yetebilme açısından hem de ihracatını artırabilme açısından başarılı oldu, 2021’de de bu başarının süreceğine inanıyorum.” dedi.
Kaynak: Gümrük TV